VIRTUALNA ŠETNJA

STAKLENI MOZAK 'Nikad prije nismo mogli ući u strukture tog organa na ovakav način'

 Tanya Lewis for Live Science
Projekt neuroznanstvenika i kreatora Second Lifea

Philip Rosedale, autor igre Second Life i Adam Gazzaley, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Kalifornije u San Franciscu, u SAD-u, prikazali su svoj projekt 'Staklenog mozga' na South by Southwest (SXSW) Interactive festivalu u Austinu, i izazvali golemu pozornost.

Ovaj sustav kombinira skeniranje mozga, EEG snimke i virtualnu stvarnost omogućavajući korisniku da u stvarnom vremenu putuje kroz mozak.

- Nikad prije nismo mogli ući u strukture mozga na ovakav način - izjavio je za Live Science Adam Gazzaley - To je nova razina biofeedbacka.

U stvaranju modela 'Staklenog mozga' sudjelovala je Yvette Rosedale, supruge Philipa Rosedalea, koja je za potrebe projekta nosila kapu s elektrodama (za EEG snimanje) koje su mjerile razlike u električnom potencijalu i tako zabilježile aktivnost njezina mozga.

Prethodno su njezin mozak skenirali magnetskom rezonancom da bi prikazali njegove strukture i živčana vlakna. Tijekom demonstracije funkcioniranja 'Staklenog mozga' Rosedale je nosio naočale za virtalnu stvarnost preko kojih je mogao istraživati trodimendzionalni prikaz mozga svoje supruge, dok su bljeskovi svjetla prikazali njezinu moždanu aktivnost. Sličan prikaz mogla je vidjeti i publika na ekranu.

'Stakleni mozak' nije doslovno pokazao o čemu Yvette Rosedale razmišlja nego su EEG signali odslikavali aktivnost njezina mozga. No, autorski dvojac se nada da će s vremenom uspjeti dekodirati moždane signale i prikazati ih u stvarnom vremenu koristeći sustav virtalne stvarnosti.

Iako zabavan, ovakav doslovan pogled na aktivnost mozga ima puno važniju ulogu od pukog zadovoljenja znatiželje i ispitivanja mogućnosti modernih tehnologija - 'Stakleni mozak' ima golem potencijal u liječenju. Primjerice, kod ljudi s traumatskim ozljedama mozga i različitim neurološkim problemima, uz pomoć ove tehnologije moglo bi se detaljno vizualizirati njihovo stanje i utjecaj ozljeda i bolesti na moždanu aktivnost. Takav pogled u stvarnom vremenu, omogućio bi kvalitetnije i učinkovitije liječenja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:37