BLISKA BUDUĆNOST

PROŠIRENA STVARNOST POSTAJE NAŠA STVARNOST Uskoro ćemo sve gledati kroz 3D uređaj

Pametni telefoni omogućuju nam da pregledamo koji su restorani dobri, gdje se sada nalazimo ii jednostavno da skeniraju ulicu kojom prolazimo. Neke kompanije napravile su čak i naočale kako bismo lakše vidjeli svijet oko nas u jednoj sasvim novoj dimenziji.

Jedan od najvećih prepreka tzv. proširenoj stvarnosti su ljudske oči koje se previše naprežu kada se pogled skreće s 2D na 3D svijet.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Na Sveučilištu u Arizoni i Sveučilištu u Connecticutu napravljen je novi uređaj koji će očima olakšavati skretanje pogleda tj. pratiti AR tehnologiju. Jedan od vodećih autora istraživanja Hong Hua sa Sveučilišta u Arizoni navodi kako je ovaj uređaj postigao jedan od važnijih koraka, kako bi se uređaji poput naočala mogli početi masovno proizvoditi. Nelagoda koja se stvara očima dok prate svijet oko sebe 3D te onaj koji uređaj prikazuje 2D ne bi trebao stvarati takve poteškoće.

Novo otkriven uređaj trebao bi minimizirati poteškoće koje nastaju prilikom korištenja sličnih uređaja. Istraživači su razvili tehnologiju nizanja 3D slike uz pomoć mikroskopski nanizanih slika. Takvom razvijenom tehnikom oko se ne bi trebalo naprezati jer će istodobno vidjeti 3D stvarnost i proširenu stvarnost.

Znanstvenici marljivo rade kako bi uređaj bio dostupan svima, preostaje nam samo čekati i dodati komentar, oko je spašeno, no što će se događati u „našoj glavi“ kada krenemo koristiti slične uređaj prestaje nekim drugim istraživačima da istražuju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:45