NOVA STUDIJA

IGRAČKE I KARIJERABarbie ograničava izborzanimanja za djevojčice

Igranje s Barbie lutkama kod djevojčica uzrokuje ograničen pogled na mogućnosti karijere za žene, tvrdi nova studija objavljena u stručnom časopisu Sex Roles.

Znanstvenici su nasumce odabrali 37 djevojčica starih između četiri i sedam godina i dali im igračke - Barbie odjevenu kao model, Barbie liječnicu ili lutku Mrs. Potato Head (gospođu Krumpirko, popularnu američki lutkicu koja ima tijelo u obliku krumpira). Nakon pet minuta igranja, autori studije pokazali su djevojčicama deset fotografija različitih zanimanja i pitali koje bi od tih poslova u budućnosti mogle raditi djevojčice a koje dječaci.

Djevojčice koje su se igrale s Barbie lutkom nabrojale su manje zanimanja za djevojčice nego za dječake, dok su one koje su se igrale s Gospođom Krumpirko vidjele gotovo potpuno jednake mogućnosti i za djevojčice i za dječake

- Možda Barbie može biti što poželi kako sugeriraju reklame za ovu lutku, no djevojčice koje se igraju s njom možda ne primjenjuju tu mogućnost i na sebe - izjavila je psihologinja Aurora Sherman sa državnog sveučilišta u Oregonu - Nešto u vrsti lutke, a ne karakteristikama sudionika istraživanja, uzrokuje razliku u odgovorima o potencijalnim karijerama.

Ipak, Aurora Sherman kaže da roditelji ne moraju pretjerano brinuti da će jedna lutka ograničiti izbor budućeg zanimanja njihova djeteta.

- No, igračke poput lutaka i akcijskih figurica mogu utjecati na djetetove opće ideje o njegovoj budućnosti. Zato trebate dobripogledati čime se vaše dijete igra i potruditi se da ima najrazličitije vrste igračaka - zaključuje Sherman.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49