BOROVO SE VRAĆA

Uzlet stare tvornice Borova: Molimo se da Kinezi propadnu, ali oni neće, pa neće

U Borovu danas radi 1200 ljudi, u posljednje dvije godine uložili su sto miljuna kuna u nove pogone

Ako nije Borovo, nije Borosana, slogan je to star valjda tri desetljeća, nastao u vrijeme kad su bendovi na ljetnim terasama, svaku večer prema istom repertoaru, turiste zabavljali šlagerima i baladama poput ‘Marina’, ‘I just called to say ...’ i ‘Zbog jedne divne crne žene’, a okretne su konobarice Cocktu i Pipi posluživale u ženskim radnim cipelama s potpeticom, otvorenih prstiju i peta, najčešće radničko-tamnoplave boje.

Isključivo borovski kadar

Riječ je, dakako, o kultnim Borosanama koje su bile dio uniforme gotovo svake čistačice ili tete na proizvodnoj traci. Uz njih, u simbole 80-tih, neizostavno idu i platnene tenisice Startas. Megapopularne Startasice, kojih se osamdesetih prodavalo i pet milijuna pari godišnje, imalo je gotovo svako dijete na satu tjelesnog odgoja. Oba su “socijalistička” brenda odnedavno postali svjetski hit, što je tvornicu Borovo upisalo na svjetsku modnu mapu. A ‘dolaze’ i gumene čizme iz Borova...

Nova kolekcija kožne i gumene obuće za proljeće-ljeto 2011., nedavno predstavljena u proizvodnim pogonima u Vukovaru, potvrdila je da Borovo nastavlja konkurirati modnim trendovima. Od 679 modela kožne i 80 modela platneno-gumene obuće u Borovu planiraju da ih komercijalno zaživi šezdesetak. Dizajneri su ove godine, kaže glavni direktor Mirko Ćavara, isključivo borovski kadar.

Kopira ih svjetska moda

- Ima ih u svim bojama. Ima ih na violinske ključeve, note, osminke i polovinke, zatim s višnjama u bodljikavoj žici, rozim oblacima, jagodama, otiscima prstiju ... Mi molimo Boga da Kinezi propadnu, ali oni neće, pa neće, pa im konkuriramo vrhunskom kvalitetom. Šalu na stranu, naši su brendovi izuzetno kvalitetni, Borosana, Startas, Stella ..., pa vidite da nas svjetska moda kopira. Crne, bijele i plave Startasice odlično su išle, međutim, htjeli smo napraviti korak dalje i osvježiti etablirani brend. Zato smo s Maurom Massarottom, kreatorom s kojim smo bili u partnerskim odnosima, osmislili promotivnu kampanju “vi predložite što će ići na Startasice”. Kupci, posebno mlađa ciljna skupina, poigrali su se s temama, ukrasima i bojama, pa su tako Startasice dobile i satenske vezice - kaže Ćavara.

Osvajanje drugih tržišta

Kreatori Ivica Levicki, Ivan Ferinac i Andrea Roškar kreirali su nove linije kožne obuće, a Zdravko Vajić, Srđan Senđerić, Julijana Šandor i Dragana Sentivanac osmislili su gumeno-platnenu kolekciju.

- Kolekciju smo intenzivno pripremali mjesec i pol dana. Prvi put ove godine pitali smo naše kupce ‘što želite na vašim Startasicama i Borosanama’. Stiglo je oko pedesetak zanimljivih prijedloga, sugerirali su ‘ubacite ovo, maknite ono, stavite cvjetiće i kuglice sa strane, dodajte mašne ...’ i mi smo se, u tom interaktivnom dijelu s publikom, zaigrali i razigrali - kaže Ivica Marković, organizator proizvodnje gumeno platnene obuće. Zdravko Vajić, jedan od tvoraca gumeno platnene kolekcije, u šali kaže da je zaboravio od kad radi u Borovu, valjda oduvijek.

- Jedan mi je kolega otišao na bolovanje, drugi u mirovinu, ja ost’o sam i sve dao u šareno - smije se Vajić.

- Ideja je da kroz život idemo veselo, poletno. Od gume smo napravili izuzetno zabavnu obuću. Sjećate se onog starog slogana ‘U novi razred s novim cipelama Borovo’? Vrijedi dan danas - značajno će Vajić.

U Borovu danas radi 1200 ljudi, u posljednje dvije godine uložili su sto milijuna u nove pogone i obnovu prodajnih prostora, a planiraju i osvajanje norveškog i kanadskog tržišta, iako još nema konkretno sklopljenih ugovora, tumači direktor Ćavara dok pokušava navući šarene čizme.

Kupci se brzo vratili

- Ljudi su krenuli na jeftinije kineske proizvode i ubrzo odustali od njih. Vratili su nam se za mjesec dana - rekao je Ćavara - Tako je, jedino naše gumene čizme s motivima jagode doista mirišu na jagode. Iako već dvije tisuće godina štampaju, Kinezi vam to ne mogu postići. To je naša poslovna tajna - zaključio je kreator Senđerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13