RIBIČKI ŠIK

Gumene čizme nitko nije htio, a sada su glavni hit

Gumene su čizme jedino što ove zime može spasiti naša stopala osuđena na štiklaste čizmice

Gumene čizmice u svim bojama, s dezenom cvijeta, tartana ili s printom, apsolutni su modni hit u ovim hladnim mjesecima. Ovaj trend među prvima u svijetu pokušali su uvesti ni manje ni više nego - hrvatski proizvođač cipela Borovo.

No, prije četiri godine kada je ova tvrtka proizvela cijelu seriju ženskih gumenih čizama, uključujući, primjerice, i u crvenoj te žutoj boji, za njih na tržištu nije bilo interesa.

Propala kolekcija

Kako doznajemo u Borovu, u četiri godine nisu imali uspjeha u njihovoj prodaji te ih je do sada preostalo oko 350 pari. Uglavnom se nalaze još u trgovinama Borova u Sisku i Karlovcu, a cijena im je usprkos kvaliteti gume i izrade pala na 119 kuna.

Sada kada su trend i kada ih, ugrubo gledano, ne bi trebalo biti problem rasprodati, Borovo ponovno nema sreće s njihovom prodajom. Njihovi su modeli, kažu, kvalitetniji po sastavu, ali dizajn nije ono što djevojke i žene danas masovno traže. Izgled tih čizama nije moderniziran, bolje rečeno “trendiziran” - boje nisu “kričave” te ne nalikuju na “PVC čizme”. Zato su, dodaju, za svoje maloprodajne trgovine uvezli ukupno 4800 pari gumenih čizama, a one se, za razliku od ovih izrađenih prije četiri godine, prodaju izvrsno.

Gotovo da nema modne trgovine obućom u Hrvatskoj koja ne nudi nešto od ove obavezne “ribičke opreme”, pa je tako moguće naći one najskuplje s potpisom kakvog poznatog dizajnera ili neke svjetski cijenjene modne kuće, kao i one najjeftinije s potpisom “Made in China”.

Uvoz iz Kine

Kinezi su, kao i uvijek, dobro nanjušili ovaj trend, a onda “naštancali” gumenih čizama u svim dezenima koje uopće možemo zamisliti. Cijene kineskih čizmica kreću se do 200 kuna pa ako ste modni “frik” možete ih nabaviti u više boja. Ili se možda “okititi” jednim parom Jimmy Choo ili Hunter gumenim čizmama koje najbolje kotiraju na ljestvicama svjetskim magazina.

Gumena obuća kao trend zapravo najbolja modna vijest za jesen i zimu, jer u onim, također trendovskim, “štiklastim” čizmicama postajemo potpuno nemoćne čim padne koja kap kiše, a kamoli snijeg. Zato, kada se “zasitimo” čizmi s peticom od 12 centimetara od brušene kože, slobodne smo uskočiti u svoje roza ribičke čizme i s ponosom gaziti po gradskim ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40