DVOJBA MODERNOG MAJČINSTVA: POROD KOD KUĆE

Hrvatska udruga apelira: Pustite rodilje da same biraju

Majke bi željele rađati u poznatom okruženju, a liječnici apeliraju na opasnosti jer nitko ne može jamčiti da neće biti kom-plikacija. Zakoni u Europi i SAD-u su različiti...

Gdje postati majka? U svom domu, okružena dragim poznatim licima ili gledajući nepoznate osobe, bijele zidove, cjevčice i uređaje koji lede krv u žilama na pomisao da bi možda mogli zatrebati baš tijekom vašeg poroda?

Perinatalna smrtnost

Česta je to dilema žena koje se teško mire s “prisilnom” hospitalizacijom “samo” zbog poroda. Tvrde da nakon uredne trudnoće ne treba dramiti s pretjeranom medikalizacijom nečega tako prirodnog kao što je porod. Čemu brojni liječnici i primalje kad su naše bake rađale isključivo kod kuće? I brojne udruge u svijetu, među kojima i hrvatska RODA, podupiru mogućnost izbora da žene koje to žele rode u svom domu.

No, istodobno liječnici pozivaju na oprez jer sigurnost djeteta i majke nitko unaprijed ne može jamčiti čak i nakon uredne trudnoće.

Naime, razlog što su se porodi, osim u hitnim slučajevima, posljednjih desetljeća uglavnom preselili u bolnice bila je želja liječnika da se smanji smrtnost beba i majki tijekom ili nakon poroda. U tome su uglavnom i uspjeli.

Nizozemska prednjači

U Hrvatskoj perinatalna smrtnost iznosi manje od 4,5 promila (EU 7,8 promila), a prema posljednjim podacima, onima za 2008. godinu, zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili neposredno nakon poroda umrle su tri žene, a bilo je 43.336 poroda i rođeno je gotovo 44.000 djece. Sigurnost je nedvojbeni argument u korist poroda u bolnicama. Ona je i razlog zašto, među laicima i liječnicima podjednako, i dalje ima razmimoilaženja oko poroda kod kuće. Zato i nije čudno da su rješenja po državama različita.

U većini država su porodi kod kuće dozvoljeni, ali njihov broj ne prelazi 3 posto. Izuzetak je Nizozemska u kojoj više od trećine žena rađa u svom domu.

Informirani odabir

No, najnoviji slučaj kažnjavanja mađarske liječnice i primalje Agnes Gereb koja je dobila čak pet godina zatvora jer je porađala žene u njihovu domu otvorio je polemike oko toga treba li i pod kojim uvjetima ženama omogućiti da biraju gdje će roditi svoje dijete.

Naime, Agnes Gereb nije imala licencu za obavljanje poroda u kućama, ali je to dosad ipak učinila 3500 puta. Nažalost, u nekim su slučajevima, zbog komplikacija, djeca umrla, pa je dodatno optužena i za ubojstvo.

Hrvatska udruga RODA, koja promiče pravo žena na izbor gdje će roditi, reagirala je protestnim pismom koje je jučer uručeno mađarskom veleposlaniku.

U njemu kažu da su ogorčene što Mađarska kao članica EU nije prepoznala pravo žena na izbor gdje će roditi kao osnovno ljudsko pravo i pozivaju mađarsku vlast da što prije donese propise koji će omogućiti ženama da rađaju gdje i uz čiju pomoć hoće. Danijela Drndić iz RODA kaže da se one zalažu za tzv. informirani odabir.

Realne opasnosti

- Žene moraju biti detaljno obaviještene o svim prednostima i mogućim manama poroda kod kuće, a na njima je da na kraju odluče - kaže Drndić.

Dodaje kako činjenica da žena odlučuje u svoje, ali i u djetetovo ime jest mali problem u cijeloj stvari, no smatra da sustav treba omogućiti da porod kod kuće ne ugrozi ni majku ni dijete.

Kao primjer navodi Veliku Britaniju, gdje su na snazi smjernice iz kojih je vidljivo u kojim se slučajevima porod mora obaviti u bolnici. U svim ostalim slučajevima majci je ostavljena mogućnost da odluči, kaže Drandić. No, ni tamo nema više od tri posto poroda u vlastitom domu. Naglašava kako se događa da žene odustaju od rađanja kod kuće zbog zastrašivanja.

- Liječnici nerijetko govore o mogućem lošem ishodu poroda kod kuće jer rodilji nisu na raspolaganju svi uređaji koji mogu spasiti život njoj ili djetetu, a takav pristup nije dobar. Trudnica mora znati istinu, a ne se opterećivati hipotetskim događajima - kaže Drandić.

Licence liječnicima

Ni prof. dr. Ivan Kuvačić, ginekolog s velikim iskustvom u porodništvu, ne smatra da bi rađanje kod kuće trebalo biti zabranjeno.

- Kad je trudnoća uredna i kad se ne pretpostavljaju komplikacije, moglo bi se omogućiti ženama da rađaju kod kuće. No, prije toga treba obaviti neke predradnje. Prije svega sam uvjeren da licencu za porode kod kuće mora imati i liječnik, a ne samo primalja. Prije takve odluke trudnica bi morala proći pretrage kojima bi se isključile moguće komplikacije - kaže prof. dr. Kuvačić.

Njegovo je mišljenje da nije zanemariva ni udaljenost trudničine kuće od najbliže bolnice u kojoj bi joj se mogla pružiti primjerena skrb ako bude iznenadnih komplikacija u porodu.

Iskustva žena s porodom kod kuće su, dakako, različita. One kojima je porod prošao bez komplikacija zagovaraju ga, dok one koje su izgubile dijete ili svoje zdravlje više govore o manama rađanja u svom krevetu.

No, ostaje činjenica da čak i u onim zemljama u kojima je porod kod kuće potpuno pravno reguliran nije previše popularan. Naime, u većini njih zdravstveno osiguranje ne snosi troškove! To je dakako jedan od razloga zbog kojih rađanje u kući uglavnom ostaje fakultativni izbor, a ono u bolnici uobičajeni. Nekima izbor ovisi o procjeni sigurnost, a drugima o dubini novčanika.

U Hrvatskoj porod u kući stajao bi oko sedam tisuća kuna

Premda kod nas zasad nema mogućnosti poroda u kući, neke procjene kažu da bi cijena mogla biti oko 1000 eura. Ilegalne primalje kojenerijetko stižu u Hrvatsku iz Slovenije, kažu naši izvori, naplaćuju oko 500 eura za porod u kući rodilje. Najveći iznos od moguće cijene kućnog poroda pripao bi liječniku koji bi morao osigurati i opremu nužnu za porod. Primjerice, to su sterilne škare kojima bi prerezao pupak, potom konac i igla za eventualno šivanje.

Mora osigurati sterilne prekrivače i ostalu opremu. Cijene poroda kod kuće i u Europi su dosta visoke, pa tako u Francuskoj dosežu oko 3000 eura, a u SAD-u to obavljaju primalje i cijena je od 1000 do 5000 dolara. U Nizozemskoj, koju svi navode kao pozitivan primjer kućnog poroda, u ekipi su najmanje četiri osobe, i to ginekolog porodničar, zatim liječnik obiteljske medicine, primalja i opća medicinska sestra.

Na ulici čeka kombi u kojem je gotovo prava operacijska dvorana u slučaju komplikacija, koji onda i prevozi rodilju do bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:43