FUTURISTIČKI PROJEKT

Isprintajte si sami svoje cipele po mjeri

Do novih cipela sada je lakše doći nego ikada. Sve što vam treba je 3D printer

Što će uskoro u svojoj garderobi morati imati svaka modno osviještena žena? Hm... 3D printer. Trebat će joj zbog ovog slatkog scenarija: probudite se, pritisnete par tipki na računalu i dok pripremate doručak i tuširate se, vaš vam printer isporuči - nove cipele.

Zaljubljena u obuću

Zahvaljujući eksperimentalnoj “postolarki”, nizozemskoj umjetnici i dizajnerici Marloes Ten Bhömer, blizu smo ostvarenju sna fashionistica opsjednutih cipelama. Ili možda sna većine žena.

Ten Bhömer je, naime, usavršila korištenje trodimenzionalnog printera za stvaranje potpuno funkcionalne i oku ugodne obuće.

U izradi se koristi računalni model stopala onoga tko će cipelu nositi pa ona, za razliku od mnogih sprava za mučenje stopala koje žene nose zbog ljepote, savršeno pristaje. Materijal, polimer u prahu, sloj po sloj slaže cipelu, a gotov proizvod se kasnije “zapečati”, to jest stvrdne ultraljubičastim svjetlom.

Dizajnerica koja se školovala u Amsterdamu i Londonu i kojoj je mentor bio slavni dizajner Ron Arad karijeru je počela osmišljavajući stolice, stolove, kuhinje, no s vremenom se zaljubila u obuću (radila je i za Tod’sov brand Hogan), i to je danas njezin glavni interes.

Usredotočila se na cipele jer su, kaže, iznimno zanimljiv i složen predmet. Izrada kvalitetne obuće nije nimalo jednostavna jer se mora razmišljati o materijalima (ona koristi kožu, nehrđajući čelik, različite polimere), konstrukciji, a želi da njezini uraci budu i - nosivi.

Jednostavan popravak

Izlagala je u muzejima i galerijama diljem svijeta, drži predavanja i konzultacije u umjetničkim akademijama, te radi po narudžbi za galerije i privatne klijente.

Radeći na projektu “printanih” cipela osmislila je niz modela, od futurističkih i nosivih do avangardnih skulptura, no glavni proizvod je komad nazvan Rapidprototy-pedshoe.

Još jedna prednost ovih cipela je činjenica da se mogu bez problema rastaviti, pa tako i popravljati, zamijeniti istrošene dijelove ili pak dodati novi detalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39