UŽIVO U GORGONI

JAZZERI NAJMLAĐE GENERACIJE Jazz orkestar HRT-a izvodi kompozicije i aranžmane Lane Janjanin, Dine Rizvić i Šimuna Matišića

 YouTube
U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Jazz orkestar HRT-a večeras izvodi skladbe i aranžmane mladih glazbenika

Večeras u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održava se zadnji ovogodišnji koncert Jazz orkestra Hrvatske radio televizije. Vrlo uspješna godina, tijekom koje je ovaj jazz orkestar održao zaista izvrsne koncerte, čak i s velikim svjetskim zvijezdama koji su dolazili u goste i dirigirali svoje kompozicije i aranžmane, kao Allan Broadbent, Bart von Lier, Lasse Lingren i Ed Palermo, završit će se koncertom na kojem će se svirati jazz glazba najmlađe generacije hrvatskih kompozitora, Lane Janjanin, Dine Rizvić i Šimuna Matišića.

Jazz orkestar je već ove godine napravio sjajan koncert s domaćim skladbama i to samih članova orkestra, kao i ljetnu turneju na kojoj je svirao skladbe Valerije Nikolovske i Viktora Lipića koja je, štoviše, završila i odličnim albumom “Well Paid Girl”.

U srijedu pak Jazz orkestar HRT-a izvodi skladbe i aranžmane mladih glazbenika, Dine Rizvić, Lane Janjanin i Šimuna Matišića.

Pijanistica, pjevačica i aranžerka Lana Janjanin završila je studij kompozicije na Univerzitetu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču. Nastupala je na velikim pozornicama kao što su bečki Konzerthaus, Porgy & Bess i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Surađivala je s renomiranim orkestrima kao što su Jazz orkestar HRT-a, Nouvelle Cuisine i ORF Radio-Symphonieorchester Wien, a vodi i vlastiti sastav. Na ovom koncertu predstavit će se autorskim skladbama nadahnutim muško-ženskim odnosima, ljubavlju i iluzijama, ali i životom u konzumerističkom, kapitalističkom društvu. Ostvarila ih je u raznim stilovima: mainstream jazzu s latin grooveom, swingu, popu, soulu i funku.

Multiinstrumentalistica, skladateljica i aranžerka Dina Rizvić, diplomirala je na Berklee College of Music u Bostonu, na odsjeku za suvremenu kompoziciju i produkciju. Na ovom koncertu uz Jazz orkestar HRT-a će izvesti dvije autorske pjesme te neke obrade znanih standarda.

Iako vrlo mlad, vibrafonist Šimun Matišić je stekao dosta iskustva i surađivao s brojnim inozemnim i hrvatskim jazz i klasičnim glazbenicima, a trenutno je student druge godine udaraljki, te prve godine klasične kompozicije, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Za ovu prigodu napisao je Suitu za Big Band i vibrafon solo u tri stavka: Koral, Valcer i Pastorala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:07