ANA BRBORA HUM

ŽIVOTNA ISPOVIJEST TELEVIZIJSKE DIVE 'Silvije Hum je divan muž, ali strog šef. I danas strahujem od njegovih kritika'

 Berislava Picek/CROPIX
Iako je s Hrvatske televizije već otišla u zasluženu mirovinu nakon bogate i dinamične tridesetogodišnje karijere spikerice, voditeljice, urednice i novinarke, Ana Brbora Hum odnedavno je opet na malim ekranima. Na Mreži TV vodi emisiju ‘Dečko, dama i Ana’

Na HRT-u sam tijekom tridesetogodišnje karijere prošla sve stepenice: bila sam spikerica, voditeljica, novinarka i urednica, a onda sam u jednom trenu shvatila da nema dalje, da sam postigla sve, i odlučila se staviti na tržište, priča Ana Brbora Hum, koja odnedavno na Mreži TV vodi svoju autorsku emisiju “Dečko, dama i Ana” u kojoj ugošćuje bračne parove. Emisija se prikazuje subotom u 21 sat, a dosad je ugostila Sandru Bagarić i Darka Domitrovića, Zoricu Kondžu i Joška Banova, Dražena Anzulovića sa suprugom Marijom, Jelenu Miholjević i Darija Harjačeka, Danijelu i Nenada Gračana, dok će sljedeće subote preko puta nje sjesti Ranka i Davor Štern.

Klinka na radiju

- Meni je ova emisija pravi izazov. Imala sam jak motiv da napravim nešto novo, a drago mi je da sam, sudeći po reakcijama publike, u tome i uspjela - priča Ana, koja se i po dva tjedna sprema za svaku od svojih emisija.

- Kao dugogodišnja novinarka i urednica odavno znam da je pola uspjeha u dobroj pripremi. Mnogo vremena provodim i u montaži emisije, jer želim da sve bude savršeno. Priznajem, zbog toga malo pati moj privatni život, ali uspijevam se organizirati. Poput svake dobre domaćice, ručak i večeru za sutra skuham dan prije - priča televizijska zvijezda koja je i sama u dugogodišnjem skladnom braku s legendarnim televizijskim urednikom Silvijem Humom. U čemu je tajna uspješnog braka?

- Nema tajne. Ima, s druge strane, mnogo ljubavi, razumijevanja i međusobnog uvažavanja i poštovanja - govori Dubrovkinja koja je na tadašnji Radio Zagreb došla kao klinka, 1977. godine, ali s iskustvom rada na Radio Dubrovniku, gdje je radila kao spikerica i voditeljica. - Uz rad na radiju u Gradu sam vodila i razne priredbe, kvizove znanja, ‘Mali raspjevani Dubrovnik’... No, u jednom sam trenutku shvatila da Dubrovnik postaje previše uzak prostor za moje profesionalno djelovanje. Sjela sam u avion za Zagreb, meni novi, nepoznati i veliki grad u kojem nikoga nisam poznavala - prisjeća se Ana, koja se u novom okruženju brzo snašla.

Drago Britvić

- U meni je bila jaka želja za radom, za ostvarenjem sna koji sam slijedila. Počela sam raditi kao vanjski suradnik u nekim emisijama Drugog programa Radio Zagreba. Na samim mojim počecima mnogo mi je pomagao naš veliki pjesnik, novinar i urednik Drago Britvić. Volim reći kako sam radeći na Radio Zagrebu valjano učila i naučila novinarski zanat. Vodila sam mnoge radijske emisije: ‘Sunčani sat’, ‘Fijaker Formula 1’, ‘Radio Jadran’... Vrlo brzo sam prešla na televiziju, gdje mi je prvi posao opet bio voditeljski. Moji prvi urednici bili su Ivan Hetrich, Nenad Pata i Angel Miladinov. Prva emisija bila mi je ‘Dobar dan’, a slijedili su ‘Svijet diskografije’, ‘3, 2, 1 kreni’, ‘Dobro jutro, Hrvatska’, ‘Svakodnevica’, ‘Nedjeljno popodne’, ‘Subotom navečer’...

Eurosong

Dugi niz godina bila sam spikerica u središnjem Dnevniku te istodobno vodila druge emisije i brojne manifestacije. U međuvremenu sam diplomirala novinarstvo - priča Ana, koja se dokazala i u Zabavnom programu javne televizije. Tamo je počela raditi 2001. godine, a najdulje se zadržala u emisiji “Svirci moji” u kojoj je ugošćavala vokalne soliste i ansamble, KUD-ove, dalmatinske klape i izvođače iz svih dijelova Hrvatske.

Ana Brbora Hum ponosna je što je upravo ona, skupa s kolegom Brankom Uvodićem, 1990. vodila i nacionalni izbor za Eurosong, koji se održavao u Zadru, a sama priredba napravljena je po svjetskim standardima. U show programu nastupao je, podsjetimo, Johnny Logan, a natjecali su se Boris Novković, Massimo Savić, Oliver Dragojević i Zorica Kondža... Pobjedu je ipak odnijela mlada zagrebačka tinejdžerska zvijezda Tatjana Matejaš Tajči, koja se na pozornici pojavila odjevena u kratku narančastu haljinicu i otpjevala hit Zrinka Tutića “Hajde da ludujemo”.

Suprugovi savjeti

- To je bio pravi spektakl! Šef projekta bio je Silvije, prvi put je upotrijebio niz tehnoloških novotarija kojima su svi bili zadivljeni. Scena je bila impresivna, ma sve je bilo sjajno! - govori Ana kojoj je brak s istaknutim urednikom i novinarem HTV-a, danas umirovljenim Silvijem Humom, oduvijek bio veliki oslonac u radu. Međutim, sve što je postigla na televiziji isključivo je, naglašava, njezina zasluga. Ipak, oštro kritičarsko oko i iskustvo njezina supruga nebrojeno joj je puta pomoglo. Upoznali su se neposredno nakon njezina dolaska u Zagreb, a prijateljstvo je brzo preraslo u ljubav i brak u kojemu su dobili kćer Ivanu.

- Silvije je vrhunski profesionalac i usmjeravao me, savjetovao i nadograđivao na mojem profesionalnom putu, a ja sam ga slušala i učila od njega. No, on je i oštar i ozbiljan kritičar mojeg posla, pa danas gotovo da i ne volim da dođe na priredbu koju vodim, niti da gleda moje emisije jer je katkad i preoštar u kritikama - priča Ana koja kao mlada novinarka nije “pala” na Humovu slavu.

Njih dvoje, naime, upoznao je Miroslav Lilić, na jednoj od svojih terevenki. Prilikom upoznavanja Silvije je Ani samo pružio ruku, ne rekavši joj pritom svoje ime, jer je pretpostavljao da ona mora znati tko je on.

- Da, Miro je organizirao svoju čuvenu Večer Drnišana, na koju nas je sve pozvao. Silvije je došao malo kasnije, jer je te večeri radio treći Dnevnik. U jednom momentu Miro je rekao Silviju da ga želi upoznati s kolegicom s Radija. Ustala sam, pružila ruku i rekla: ‘Drago mi je, ja sam Ana Brbora’. A on meni odgovori: ‘Drago mi je’. Znala sam ja tko je on, ali sam htjela napraviti štos, pa sam ga pred svima pitala: ‘Oprostite, nisam čula vaše ime’ - smije se Ana.

Silvije i Ana par su postali dvije godine nakon upoznavanja.

- Sviđao mi se, ali mu nisam to željela dati do znanja. To su te neke naše ženske igrice, kada mi same ne želimo napraviti prvi korak. Danas mogu priznati da sam tada nastojala biti u njegovoj blizini, da sam ga dosta često znala pitati je li mi tekst koji sam napravila za neku svoju najavu ili emisiju dobro složen. Pokojni Vladimir Anzulović Zula primijetio je da se ja malo previše motam oko zgodnog urednika Dnevnika Huma, pa mi je u šali znao reći: ‘Ajde, mala, što se motaš oko Silvija Huma?’ Ja to, naravno, nisam htjela priznati - priča Ana.

Dvije grupe ljudi

Hum je u to doba iza sebe već imao jedan brak, a nije dugo trebalo da kolege s televizije shvate kako i on ima niz pitanja na koje odgovore ima samo šarmantna Dubrovkinja Ana.

- Motali smo se, dakle, jedno oko drugog, sve dok jedno drugog nismo i smotali. Silvije je divan muž, moj najveći prijatelj i najveća podrška. Kakav je kao šef? Strog! Jako strog. I jako profesionalan. Izuzetno talentiran za televiziju. Ja, recimo, ne volim da mi je blizu kad nešto radim, jer me njegovo prisustvo i kritike koja će, znam, uslijediti nakon posla jako opterećuju.

Onda se zna dogoditi da ja radim svoje, a u sebi mislim: ‘Bože moj, što će Silvije na ovo kazati?’ Nisam opuštena! Kad njega nema, ja sam k’o bog. Ali kad je tu, uvijek nešto ima za kritizirati, naravno, u najboljoj namjeri. Nije kritičan samo prema meni. A ne! Na HRT-u su, znate, svojedobno postajale dvije grupe ljudi. Jednu su činili oni koji su isticali da nema projekta koji ne bi poželjeli raditi s Humom. A druga grupa je govorila da, ako može birati, ne bi s njim nipošto radila.

Zašto? Jer on strašno mnogo traži od svoje ekipe. On nema milosti sve dok se posao ne obavi na najbolji mogući način - kaže Ana, kojoj nije bilo svejedno dok je na Mreži TV prije nekoliko tjedana radila prvu emisiju “Dečko, dama i Ana”, jer je dobro znala da će njezin suprug pogledati što je napravila.

Velika podrška

- U par navrata, dok sam naoko opušteno čavrljala s mojim prvim gostima, Sandrom Bagarić i Darkom Domitrovićem, u sebi sam mislila: ‘Majko moja, što će Silvije reći kad vidi emisiju’. Međutim, osim nekih sitnih detalja, kritike nije bilo - ponosno kaže Ana, naglašavajući kako je Silviju drago što ona toliko uživa u svojem novom projektu.

- Ma, ja dišem za tu emisiju. Sva sam u tome - razdragano priča Ana, koja na samom početku 2015. ni slutiti nije mogla koliko će joj radosti donijeti. Jer, 2015. za obitelj Hum nije dobro počela. Novu godinu Silvije je dočekao u bolnici. Kobnog 30. prosinca 2014. unatoč buri i hladnoći krenuo je u šetnju Dubrovnikom, a na strmim je stepenicama izgubio ravnotežu i pao zadobivši vanjske ozljede glave. U bolnicu je došao pothlađen, a Ana se i danas strese pri pomisli kako je sve to moglo završiti.

O kćeri Ivani

- Pet je dana proveo u bolnici, iz koje je izašao s tri šava iznad obrva i prepun modrica. Ajme meni, kako mi je teško bilo gledati ga takvog! A ništa nisam htjela pokazati, da ga dodatno ne uznemirim. I našoj kćeri Ivani savjetovala sam da se pravi kao da tati nije bilo ništa previše strašno - prisjeća se Ana, kojoj se oči smiješe čim spomene kćer.

Ivana se, unatoč tome što je rasla s roditeljima televizijskim zvijezdama, nije zarazila virusom novinarstva.

- Diplomirala je ekonomiju, danas radi u HEP-u. Sjećam se, kad je bila mala, kako su joj profesori u školi znali govoriti: ‘Vidjeli smo ti sinoć mamu i tatu na televiziji’. A ona im je odgovarala: ‘Pa što? I ja sam ih doma vidjela!’ Nikad ona nije mislila da je nešto posebno zato što Silvije i ja radimo na televiziji, a ni mi je nismo tako odgajali. Ma kakve televizijske zvijezde, kakve veličine... Mi smo ljudi kao i svi drugi, s tim da smo imali sreću da smo radili i radimo posao koji volimo. A to je jako i jedino važno - završava Ana Brbora Hum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 04:28