ARHITEKTURA

Može li izložba riješiti kontroverze oko Kincla

Na izložbi nazvanoj prema prostornim koordinatama u arhitekturi bit će pokazano 30 radova podijeljenih na tri grupe

ZAGREB - Branko Kincl, široj javnosti najpoznatiji kao autor kontroverznog Dinamova stadiona, u Kabinetu grafike HAZU sutra će otvoriti retrospektivu “XYZ”, čiji naziv proizlazi iz prostornih koordinata u arhitekturi.

Urbanizam i stanovanje

Kinclov se opus promatra u širem kontekstu, ne samo kao arhitekta, već i kao teoretičara i profesora. Izložba je podijeljena na tri grupe: urbanizam, stanovanje te javni objekti, s naglaskom na sport, a i troje je kustosa: Ivan Juras, Toni Bešlić i Hela Vukadin.

72-godišnji arhitekt ima posve neujednačen opus pa se tako, primjerice, shopping centar Kaptol u Tkalčićevoj s njegovim potpisom smatra najuspješnijim ostvarenjem u ovoj tipologiji. Kinclovi kolege posebno cijene njegovu stambenu arhitekturu, počevši od sedamdesetih godina, kada nastaju tri ugrađene kuće u Ulici Republike Austrije, sve do novijih projekata, kao što je kuća na Cmroku. S druge strane, ovaj impozantan opus zasjenilo je nekoliko kontroverznih projekata: uz Maksimir, i Arena (nije izveden njegov projekt) te projekt za novi aerodrom Pleso, čiji je jedan od koautora.

Velik radnik

Bilo bi zanimljivije kada bi se njegov opus obradio sa svih ovih aspekata, no autori najavljuju isključivo monografski pristup: - Izložba će pokazati kako Kincl možda nije pjesnik oblika, ali je veliki radnik i sjajan arhitekt - najavljuje Hela Vukadin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:29