DOBITNICI I GUBITNICI

SDP: Zbog Vladinih mjera građani gube 7 milijardi kuna

Pad raspoloživog novca stanovništva, što znači pad kupovne moći, mogao bi Hrvatsku gurnuti u još dublju recesiju
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Zbog Vladinih mjera, Hrvati bi u ovoj i sljedećoj godini mogli izgubiti čak sedam milijardi kuna. Pokazuje to računica koju su napravili ekonomisti SDP-a, od kojih neki, poput Branka Grčića, ekonomskog stratega SDP-a, upozoravaju da bi hrvatsko gospodarstvo, umjesto putem oporavka, moglo potonuti još dublje u recesiju.

Bilanca poreznih olakšica

Predstojeće, srpanjsko ukidanje niže stope kriznog poreza od dva posto džepove građana moglo bi napuniti s oko 450 milijuna kuna, dok će ukidanje više stope “harača” od četiri posto u studenom građanima donijeti dodatnih 260 milijuna kuna. Od mini reforme poreza na dohodak, kojom od 1. srpnja tri porezne stope - od 12,25 i 40 posto, zamjenjuju dosadašnje četiri - od 15, 25, 35 i 45 posto stanovništvo bi u ovoj godini moglo uprihodovati oko 800 milijuna kuna, a u sljedećoj dvostruko više.

No, dosadašnja primjena kriznog poreza građanima je samo u ovoj godini smanjila raspoloživi dohodak za oko 2,2 milijarde kuna, a povećanje PDV-a odnijelo im je još 1,6 milijardi kuna.

Bilanca pokazuje da će i ukidanje poreznih olakšica, koje također stupa na snagu u srpnju, građane samo u ovoj godini oštetiti za 240 milijuna kuna, a u 2011. za dvostruko veći iznos.

Uzimanje od mirovina

I rezanje naknada za nezaposlene, smanjenje povlaštenih mirovina, ali i najavljeno penaliziranje ranijeg odlaska u mirovinu odrazit će se na imovinsko stanje građana, koji će zbog toga samo u ovoj godini ostati bez više od 600 milijuna kuna, a u sljedećoj bez gotovo 1,2 milijarde.

Stoga će ukupan učinak Vladinih mjera na stanovništvo biti negativan jer će se džepovi građana u 2010. i 2011. stanjiti za oko sedam milijardi kuna.

Muke proračuna

S druge strane, mjere bi državi ove godine mogle donijeti oko 7,4 milijarde kuna, što će ponajprije biti posljedica nastavka primjene kriznog poreza i prošlogodišnjeg povećanja PDV-a, te rezanja prava po raznim osnovama. No, istodobno, zbog Vladinih napora da riješi problem nelikivdnosti, kao i zbog izmjena u sustavu poreza na dohodak, državna bi blagajna u ovoj godini mogla izgubiti čak šest milijardi kuna, što državnom sektoru donosi neto korist od jedne milijarde kuna.

Sljedeće bi godine proračun mogao uprihoditi oko 5 milijardi kuna više, dok bi istodobno mogao ostati bez 1,6 milijardi kuna.

1,5 milijardi manje zbog rezova

Građanima na ruku ne ide ni smanjivanje ili ukidanje božićnica i regresa. Uzme li se u obzir da u javnom sektoru radi oko 240.000 naših sugrađana i da će im ti rezovi u prosjeku uzeti prosječno oko 2.800 kuna, sektor stanovništva samo će u 2010. izgubiti oko 640 milijuna kuna. Kada se tome pridoda i najavljeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sekotru za pet posto, zbog čega bi bez posla samo u javnoj upravi moglo ostati preko 3.000 ljudi, sektor stanovništva u 2011. ostaje bez oko 200 milijuna kuna.

Svemu tome valja pribrojiti i rezove u javnim poduzećima - od smanjenja plaća za 10 posto, preko neisplate božićnica i regresa, pa do predstojećeg smanjenja broja zaposlenih za pet posto, što je gotovo 4.000 ljudi. To će sektor građanstva samo u ovoj godini osiromašiti za oko 660 milijuna kuna, a u 2011. za dvostruko više - oko 1,2 milijarde kuna.

Zdeslav Šantić, Splitska banka: Neće biti dublje recesije

Točno je da će stanovništvo biti na gubitku zbog Vladinih mjera, jer će velik dio građana izgubiti dio povlastica koje je ostvario u “zlatnom” razdoblju, kada su se one nemilice dijelile. No, tako je to u cijeloj Europ. Ne vjerujem da će nas te mjere gurnuti dublje u recesiju jer se rezovi ne događaju odjednom nego postupno.

Branko Grčić, Ekonomski fakultet u Splitu: Hitan je rebalans proračuna

Vlada dosad nije bilancirala mjere iz svog Programa i nije jasno kazala što građani, tvrtke i država njima dobivaju, a što gube. No, jasno je da će neto-učinak mjera biti negativan, posebno za stanovništvo. Država stoga treba u što prije napraviti rebalans proračuna jer će se iz toga vidjeti stvarno stanje. Javnost mora znati što se događa i što nas čeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:48