
Prošloga vikenda zaputili smo se u kvartovsku pizzeriju na adresi Ul. Ivane Brlić Mažuranić 1B, što je mnogima poznato kao mjesto nekadašnje O’Hare. S obzirom na to da se lokal nalazi u blizini Malešnice, riječ je o popularnoj gradskoj zoni, pa je pohvalno što ovdje postoji mjesto na koje se može navratiti na brzi ručak ili kasniju večeru. Danas se u ovom prostoru nalazi il CAMINO pizza & pasta bar, koji na prvi pogled odiše sjećanjem na O’Haru, dijelom zbog nedovoljno izmijenjenog interijera.
Stigli smo u subotu oko 15 sati, prethodno rezervirajući stol, što se pokazalo nepotrebnim jer je, osim našeg, u restoranu bio zauzet samo još jedan. Ponuda pića, eufemistički rečeno, prilično je oskudna. Na karti pića nalazi se svega nekoliko piva, a toga je dana na raspolaganju bilo tek dvije vrste Leffea (svijetlo i tamno). Vinska karta također je oskudna: na čaše nude dva bijela vina, jedno crno i gemišt, a ni ponuda butelja nije bolja, što bismo očekivali u restoranu talijanske kuhinje (jer ovo nije klasična pizzerija).
Naručili smo četiri pizze, svaku po cijeni od 11 eura: Bianca & buđola, Pet vrsta sira, Pikante i Buratta. Vrijeme čekanja od 15-ak minuta bilo je čak malo i predugo za gotovo prazan restoran, no čim smo ugledali pizze, dojam se poboljšao. Vizualno su jako privlačne, rub je bio odlično pečen u lijepoj, bakrenoj peći, a samo tijesto imalo je pomalo uzdignute rubove i onaj hrskavi karakter kakav se nekoć mogao pronaći u boljim zagrebačkim pizzerijama. Na svakoj se pizzi kao bazni sir koristi kombinacija mozzarelle i gaude, što će se mnogima svidjeti upravo zbog retro stila - nekada se u zagrebačkim pizzerijama koristila gotovo isključivo gauda, a ovdje je ta tradicija zadržana i dodatno poboljšana dodatkom mozzarelle. Na taj se način spajaju najbolje karakteristike oba sira: gauda daje puniji, slaniji okus, dok mozzarella donosi sočnost i rastezljivost.
Tijesto je, uz to, baš dobro. Retro stila, dobro pečeno i hrskavo, ali bez one nepotrebne težine nakon jela. Odavno nismo naišli na tako dobro pripremljenu “starozagrebačku” podlogu, što nas je poprilično razveselilo. Pet vrsta sira bila je apsolutni favorit našeg stola: kombinacija ricotte, mozzarelle, gaude, gorgonzole i parmezana izvrsno je uravnotežena, dok su svježa rikola i med sa smokvama pridonijeli ugodnom, slatkastom finišu. Bianca & buđola također je ostavila dobar dojam jer dijeli istu kremastu bazu od ricotte, koja se lijepo sljubljuje s povrćem (uključujući i odličnu pečenu tikvicu) - buđolom i kuhanom šunkom od buta. Jedino bismo mogli predložiti da bi se ricotta baza mogla blago dosoliti kako bi se dodatno istaknuli svi okusi.
Buratta je, s druge strane, građena na blagom, ali ukusnom crvenom umaku i sušenim rajčicama, dok je sama burrata bila očito talijanskog porijekla - mliječno-slatkasta, s mekanom unutrašnjošću koja se lako razmazivala po ostatku pizze. Ipak, iako je ukusna, ova pizza ostavlja dojam kao da se burrata jednostavno smjestila na margaritu s cherry i sušenim rajčicama, pa bi možda bilo poželjno dodatno obogatiti tu kombinaciju.
Pikante, vjerna svom imenu, kombinira pancetu, pikantnu kobasicu, buđolu, feferone te iznenađujuće dobru pečenu papriku, koja donosi slatkast, pečeni štih. Vrhnje se odlično uklopilo u pizzu ublažavajući ljutkaste narezane feferone.
Moramo naglasiti da su pizze s cijenom od 11 eura dobra vrijednost za novac. Svaka je dovoljno velika, kvalitetno pripremljena i vizualno privlačna, što u ovom slučaju uvelike pridonosi ukupnom pozitivnom dojmu, unatoč skromnijoj ponudi pića i pomalo zapuštenom interijeru. Posebno želimo istaknuti ljubaznog konobara, koji je bio spreman odgovoriti na sva naša pitanja i kompenzirao spomenute nedostatke u restoranu.
Na kraju, dobra je vijest što il CAMINO ima i prostranu vanjsku terasu, što nam se čini kao izvrsno mjesto za uživanje u ovim pizzama na otvorenom već s prvim danima proljeća.
Stoga vam, ako se nekad u budućnosti zateknete u blizini Malešnice, preporučujemo da navratite u il CAMINO na pizzu. Retro stil tijesta, koje je veoma ukusno, u kombinaciji sa solidnim sastojcima čini njihove pizze vrijednima isprobavanja. Mi, ako se nađemo u kvartu, svakako hoćemo u nadi da će vlasnici u međuvremenu razmisliti o ulaganju u interijer, a posebno u nove stolice. I proširenje karte pića, naravno. U suprotnom, naziv “bar” u imenu gubi smisao, jer cjelokupno gastronomsko iskustvo ne može biti potpuno bez kvalitetne i raznovrsne ponude pića.
Kakogod, od ponedjeljka, 3. veljače, su zatvoreni zbog, kako su objavili, nekih novih gastronomskih iznenađenja, pa novosti o ponovnom otvorenju pratite na njihovom službenom Facebook profilu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....