Kvartovska pizza

Nautic je nepravedno zapostavljena zagrebačka pizzerija, ovdje smo jeli odličnu pizzu i sigurno ćemo se vratiti

Blizu parka dr. Franje Tuđmana nalazi se pizzerija Nautic, koja radi jako dobre pizze čija su imena inspirirana morem, a tijesto je za svaku pohvalu

Nedavno smo se uputili u Ulicu Grada Mainza 6, gdje se nalazi pizzeria Nautic. Lokal se nalazi tik uz cestu, a iako je inače moguće sjediti vani, zbog hladnog vremena smješteni smo unutra. Prvo što nam je zapelo za oko jest pomorski stil uređenja, u skladu s imenom pizzerije. Prostor je ukrašen drvenim elementima, dok su zidovi obojeni u bijelo-plave tonove, što podsjeća na mornarske odore.

image
Privatna Arhiva

Stol smo rezervirali unaprijed, no pokazalo se da to nije bilo potrebno jer je u lokalu, osim nas, bio samo jedan par. Ljubazni konobar odmah nas je posjeo i, što je pohvalno, dao nam dovoljno vremena da proučimo kartu pića. Ponuda pića pokazala se solidnom, na raspolaganju je 12 vrsta piva u boci te točeni Heineken. Cijene piva nisu visoke, što je dodatan plus. Vinska karta također je korektna, iako bi bilo dobro proširiti ponudu vina na čaše. Trenutačno se nude dva crna i dva bijela vina, uz jedan rose i pjenušac, dok ponuda butelja uključuje više od deset etiketa, među kojima se nalazi i Moët, što nam je vrlo zanimljivo. Mi smo se odlučili za točeni Heineken i Lagunitas IPA, uravnoteženi pale ale s blagim notama karamele.

image

Lagunitas ipa

Na jelovniku se nalazi 18 vrsta pizza, čije se cijene kreću od 9 do 15 eura, uz dva panuozza i nekoliko salata. Imena pizza, kao i cijeli koncept pizzerije, inspirirana su morem. Tako se, primjerice, klasična marinara ovdje zove Marina, dok je prosciutto pizza dobila ime Bura. Odlučili smo se upravo za Buru (15 €) te za Falkušu (13,5 €).

Pizze su na naš stol stigle vrlo brzo, što je bilo očekivano s obzirom na to da smo gotovo jedini gosti u lokalu. Već na prvi pogled bilo je jasno da se ovdje radi o odličnom tijestu. Napuhani, prozračni rubovi nisu bili zagoreni, što je česta greška u mnogim pizzerijama.

image
Privatna Arhiva

Bura se bila dobrim izborom; pelati, mozzarella fior di latte, istarski pršut, burrata, sušene rajčice, cherry rajčice, kalamata masline, maslinovo ulje i aceto balsamico krema – bili su top kvalitete. Tijesto, osim što je vizualno privlačno, još je boljeg okusa. Prozračno, lagano, pošteno posoljeno, topilo se u ustima. U Zagrebu smo samo na nekoliko mjesta jeli ovako dobro tijesto. Pršut je bio bogatog okusa i nježne teksture, dok su pelati, mozzarella i burrata očito talijanskog podrijetla, točno onakvi kakvi trebaju biti. Iako se radi o klasičnoj prosciutto pizzi, ovo je izvedba koja zaslužuje sve pohvale.

image

Bura pizza

Privatna Arhiva

Falkuša (nazvana po tradicionalnoj ribarskoj gajeti) potpuno je druga priča. Ova pizza dolazi s podlogom od kreme od vrganja i ricotte, na koju se dodaju mozzarella, praška šunka, šampinjoni, mini mozzarelle i cherry rajčice. Podloga od vrganja i ricotte bila je super, kremasta i nenametljivog okusa. Mozzarella je bila odlična, ali najveće iznenađenje bila je praška šunka, koja se istaknula svojom blagom dimljenosti i bogatom masnoćom, sjajno se uklopivši s ostalim sastojcima. Zlatni šampinjoni bili su deblje narezani i vizualno privlačni, što preferiramo u odnosu na obične šampinjone. Jedini element koji nije bio na razini ostalih sastojaka bile su mini mozzarelle, koje su bile pomalo bezokusne. No, unatoč tome, ova pizza također je bila vrlo ukusna.

image

Falkuša pizza

Privatna Arhiva

Konobar koji nas je posluživao bio je iznimno simpatičan, duhovit i brz, što je dodatno podiglo cjelokupni dojam. Uz to, iako inače u recenzijama pizzerija rijetko spominjemo glazbu, ovdje je zaslužila posebnu pohvalu. Od relativno novog Jacka Whitea do skrivenih dragulja Boba Dylana, izbor je bio zanimljiv i ugodan, čak smo i pjevušili kada smo ostali sami. Iako možda nije posve usklađena s interijerom, nama je potpuno odgovarala.

image
Privatna Arhiva

Nakon ovako ugodnog iskustva, zaista nam nije jasno zašto je ovaj lokal u subotu u 18 sati bio gotovo prazan. Na to nemamo odgovor, no možemo zaključiti da smo ovdje pojeli jedne od boljih pizza u Zagrebu, s posebno impresivnim tijestom. Cijene pizza nisu najniže, ali vrijede svakog centa. Jedina stvar koju bismo voljeli vidjeti jest šira ponuda vina na čaše, za one koji vole uživati u dobroj kapljici uz vrhunsku pizzu. Također, možda bi bilo dobro razmotriti zamjenu pizze s grilanom piletinom (čiji nam plasman na meniju nije baš jasan) nekom kreativnom vege opcijom, s obzirom na to da ih na meniju nema mnogo, a postojeće nisu osobito maštovite.

Unatoč tim sitnim detaljima, ako se nađete u blizini Tuđmanova parka, pizzeriju Nautic svakako vrijedi posjetiti. Mi ćemo se sigurno vratiti i nadamo se da će idući put lokal biti pun, a ponuda vina na čaše još bogatija. Pizzerija ovakve kvalitete zaslužuje biti ispunjena gostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. veljača 2025 06:02