Prošle smo subote odlučili posjetiti zagrebačku pizzeriju Nu, smještenu u Ulici Vojina Bakića 2 u Središću. Ova je pizzerija već nekoliko godina jedna od naših omiljenih adresa kada poželimo tanju i hrskaviju varijantu pizze, a naša prethodna iskustva uvijek su bila vrlo pozitivna.
Budući da smo se u posljednje vrijeme češće susretali s kvartovskim pizzerijama koje uglavnom pripremaju napolitanske pizze, želja za nečim drugačijim, preciznije, za tankim i hrskavim tijestom, potaknula nas je da se zaputimo u Nu. Srećom, rezervirali smo stol, što se pokazalo nužnim, jer smo po dolasku zatekli restoran pun gostiju. Ljubazni konobar brzo nas je smjestio, a prostor, po našoj procjeni, ima 30-ak sjedećih mjesta i vanjsku terasu.
Kako smo stigli baš u vrijeme ručka, prvo smo se bacili na kartu pića. Odabrali smo točeni Paulaner, a uvidjeli smo i da na raspolaganju imaju nekoliko craft piva te nekoliko standardnih piva u bocama, što će se svidjeti onima koji vole popiti dobro pivo. Osim piva, probali smo i čašu crnog vina iz toskanske vinarije Brancaia, a posebno nas je razveselila velikodušna količina točena u čašu.
U ponudi je desetak različitih vina i sva su dostupna na čaše, što je za kvartovsku pizzeriju više nego korektno. Također smo za stol dobili i nekoliko umaka hrvatskoga brenda Volim Ljuto, što nas uvijek razveseli.
Nakon što smo istražili pića, prešli smo na kartu hrane, gdje se nudi dvadesetak vrsta pizza u dvije veličine: mala i velika (velika je zapravo klasične veličine, 33cm), uz tri salate. Cijene pizza (za velike) kreću se od 9 do 13,5 eura.
Za ovaj smo se posjet odlučili na tri različite pizze: prva je bila Pizza sa zapečenim pršutom i pancetom (13 eura), druga Pizza s dimljenom tunom i rukolom (13,5 eura), a treća, kako bismo dali šansu i vegetarijanskoj opciji, bila je manja pizza s gljivama (7,80 eura). Na pizze smo, unatoč popunjenosti lokala, čekali oko 15 minuta, što smatramo vrlo prihvatljivim.
Pizza sa zapečenim pršutom i pancetom odmah nas je osvojila hrskavim tijestom, sočnim umakom od pelata i ukusnom mozzarelom. Šunka, pršut i panceta fino su se zapekli te pridodali hrskavosti svakog zalogaja. Sušene rajčice donijele su lijepu slanu notu i intenzivan okus, a grana padano dodatno je zaokružio cijelu priču. Jedina stvar koja nam je zasmetala bio je origano dodan na pizzu, jer nam se učinio suvišnim i odvajao pažnju od drugih sastojaka. Pizza je možda isto mogla biti malo duže pečena kako bi korica bila još hrskavija, jer je na nekim mjestima bila malo blijeda.
Pizza s dimljenom tunom i rukolom pokazala se kao najbolja pizza koju smo kušali: tijesto je ostalo podjednako hrskavo, pelati su bili ukusni, a mozzarella nije dominirala već je lijepo naglasila okus dimljene tune, koja se stavlja na pizzu nakon pečenja. Tako se dobila sjajna toplo-hladna igra u ustima, osobito uz dodatak svježih cherry rajčica i rukole. Toskansko je crno vino ovdje došlo do punog izražaja, odlično se sljubivši s ovom pizzom.
Treća opcija, mala pizza s gljivama, ipak je ostavila nešto slabiji dojam. Gljiva je bilo toliko da su pustile tekućinu, pa je tijesto odozdo izgubilo svoju hrskavost. Tu se, kao i kod prve pizze, origano činio neočekivanim viškom. Ipak, ni ova nam se varijanta ne bi mogla nazvati lošom, već samo najskromnijom u usporedbi s dvije prethodno spomenute.
Unatoč toj manjoj zamjerci, iz Pizzerije Nu izašli smo zadovoljni. Pizze su hrskave sa svježim sastojcima, porcije su dovoljne da se ugodno najedete, a konobari su iznimno ljubazni i brzi. Jedina kritika koju bismo mogli istaknuti jest pretjerano prisustvo origana u pojedinim kombinacijama, jer zaista odvlači pažnju od ostalih sastojaka. Također, kako su ovdje, po našem mišljenju, pokazali vještinu i volju za tanjom i hrskavom opcijom tijesta, nadamo se da će u budućnosti na jelovnik dodati i neke nove, kreativne kombinacije.
Bez obzira na to, Pizzeriju Nu svakako preporučujemo svima koji vole ovakav tip pizze, dovoljno tanak, a opet čvrst, s hrskavim koricama. Nama je drago vidjeti da je lokal pun, jer to znači da ovakav koncept dobro funkcionira i da su gosti zadovoljni. Vjerojatno ćemo se i mi brzo vratiti, pogotovo ako primijetimo kakvu zanimljivu novost na meniju, a do tada ovu pizzeriju pamtimo kao super mjesto s tankim, hrskavim pizzama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....