Na gablec u pizzeriju? Nije baš uobičajeno, s obzirom na to da ta draga riječ priziva miris domaće kuhinje čak i kada nismo kod kuće. Dakle, ne baš pizzu, nego topli domaći obrok pod pauzom na poslu, bilo da je riječ o jednostavnom tanjuru graha, bogatom varivu, pečenju ili pohanom šniclu s prilogom.
Put mirisa domaće kuhinje i zagrebačkog gableca ipak nas je odveo do Pizzerije Helena, jer dobar glas se daleko čuje. Između ostaloga, gablec u Heleni dobro je poznat svima koji su imali priliku raditi u zagrebačkom naselju Jarun. Na pizzu, s druge strane, nerijetko dolaze obitelji s djecom ili parovi koji odluče otići na gastro dejt na Jarunu. Jesu li ovdje pizze popularnije od ostale ponude, nismo sigurni, ali naša je namjera bila jasna - otkriti je li Pizzerija Helena skriveni dragulj kada je u pitanju pravi zagrebački gablec?
Na gablec smo odlučili otići u petak, a za svaki slučaj ranije smo nazvali kako bi rezervirali stol s obzirom na to da se u zimskim mjesecima rijetko tko odlučuje sjesti vani, iako su dekice spremne u slučaju da naleti neki ljubitelj friškog zraka. Iz Helene su nam objasnili kako nije potrebno rezervirati stol te da ćemo svakako naći mjesto između 13:30 i 14 sati. Dolaskom smo se i sami uvjerili zašto - iako je 10-ak stolova bilo zauzeto, u Pizzeriji Helena postoji nekoliko odvojenih cjelina, tako da ako organizirate neko druženje, neće vam biti problem naći mjesto za vrijeme radnog dana.
Na samom ulazu dočekala nas je ispisana ploča s dnevnom ponudom hrane - goveđa juha za 3 eura, teletina ispod peke za 13,80, bakalar na bijelo 11,70, crni rižoto od sipe 10,30, pohani oslić 8,20. Bili su ispisani i losos za 14,90 eura, BBQ rebra za 9,80 i otkošteni zabatak za 9,20.
Osim dnevne ponude, koja je bila navedena na tabli na samom ulazu, u Pizzeriji Helena čekaju vas i jela od njoka u raznim umacima, lignje, mesna jela s roštilja, pizza... Izbor je šarolik, a sada samo ostaje pitanje kakva je hrana i usluga.
Unutrašnjost je vrlo cozy - drvo, kamin iz kojega pucketa vatrica i fini miris hrane... čuje se žamor ljudi, a mi odlučujemo zauzeti stol tik uz ugodnu toplinu koja je dolazila iz peći. Navirujemo se u susjedni prostor gdje se nalazi krušna peć u kojoj se peku pizze gdje su gotovo svi stolovi zauzeti, a niti jedna hrana koliko krajičkom oka vidimo posebno ne dominira stolovima.
Odlučili smo se za dva jela s dnevne ponude - teletinu ispod peke koja je išla uz pečeni krumpir i pohani oslić s krumpir salatom. Vidjeli smo i kako se ljudi nerijetko uz pizze i pečenje odlučuju i za tjesteninu tako da smo dodatno naručili još i carbonaru.
Simpatičan konobar kazao je kako je oslića ostalo taman još za jednu porciju: "Baš sam ga čuvao za vas", dodao je dok smo nestrpljivo čekali da naša narudžba krene u pripremu.
Već smo ranije mogli primijetiti kako su porcije više neko korektne, baš kao i cijene. Iskreno, od jedne porcije mogu se najesti dvije osobe, a da biste pojeli cijelu porciju bez problema, morate stvarno biti gladni.
Teletina je bila mekana i sočna baš kao i krumpir, jedina zamjerka koju bismo mogli pronaći vezana je uz količinu soli koja se možda omakla kuharu. Oslić je bio odlično pečen i ukusan, baš kao i krumpir salata. Obje porcije bile su više nego dovoljne za jednu osobu.
Nemamo zamjerke ni kada je u pitanju carbonara, koja je zasigurno dobar odabir za ljubitelje tjestenine.
Za kraj ostalo je pitanje deserta. Cijene deserata kreću se između 3,50 i 4,80 eura, a nudi se panna cotta sa šumskim voćem, tiramisu, palačinke s različitim punjenjima i čokoladni fondant sa sladoledom koji smo ovaj put odabrali. Morali smo pričekati dok se desert ispeče, što nam nije bilo teško s obzirom na to da je usluga zaista bila brza, a hrana i više nego zasitna.
Topla čokolada u kombinaciji sa sladoledom od vanilije i umakom od jagode bio je dobar odabir te nismo pogriješili što smo pitali konobara za preporuku kada je u pitanju desert.
Pizzerija Helena, kada su u pitanju gableci, definitivno je jedno od mjesta na kojem možete pronaći ukusan i obilan obrok koji nećete platiti puno, i za razliku od ranije, nakon što su mnogi zahtijevali, napokon su promijenili praksu te se osim gotovinom može plaćati i karticama. Jedino na što je potrebno pripaziti je da, ako se odlučite otići tamo za vikend, ipak rezervirate stol.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....