ZAGREBAČKI GABLEC

Od obilnih porcija do više nego prihvatljivih cijena, ova pizzerija nudi odlične gablece

Put mirisa domaće kuhinje i zagrebačkog gableca odveo nas je do Pizzerije Helena, omiljenog mjesta mnogih Zagrepčana na Jarunu

Na gablec u pizzeriju? Nije baš uobičajeno, s obzirom na to da ta draga riječ priziva miris domaće kuhinje čak i kada nismo kod kuće. Dakle, ne baš pizzu, nego topli domaći obrok pod pauzom na poslu, bilo da je riječ o jednostavnom tanjuru graha, bogatom varivu, pečenju ili pohanom šniclu s prilogom.

Put mirisa domaće kuhinje i zagrebačkog gableca ipak nas je odveo do Pizzerije Helena, jer dobar glas se daleko čuje. Između ostaloga, gablec u Heleni dobro je poznat svima koji su imali priliku raditi u zagrebačkom naselju Jarun. Na pizzu, s druge strane, nerijetko dolaze obitelji s djecom ili parovi koji odluče otići na gastro dejt na Jarunu. Jesu li ovdje pizze popularnije od ostale ponude, nismo sigurni, ali naša je namjera bila jasna - otkriti je li Pizzerija Helena skriveni dragulj kada je u pitanju pravi zagrebački gablec?

image
/Privatna Arhiva

Na gablec smo odlučili otići u petak, a za svaki slučaj ranije smo nazvali kako bi rezervirali stol s obzirom na to da se u zimskim mjesecima rijetko tko odlučuje sjesti vani, iako su dekice spremne u slučaju da naleti neki ljubitelj friškog zraka. Iz Helene su nam objasnili kako nije potrebno rezervirati stol te da ćemo svakako naći mjesto između 13:30 i 14 sati. Dolaskom smo se i sami uvjerili zašto - iako je 10-ak stolova bilo zauzeto, u Pizzeriji Helena postoji nekoliko odvojenih cjelina, tako da ako organizirate neko druženje, neće vam biti problem naći mjesto za vrijeme radnog dana.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Na samom ulazu dočekala nas je ispisana ploča s dnevnom ponudom hrane - goveđa juha za 3 eura, teletina ispod peke za 13,80, bakalar na bijelo 11,70, crni rižoto od sipe 10,30, pohani oslić 8,20. Bili su ispisani i losos za 14,90 eura, BBQ rebra za 9,80 i otkošteni zabatak za 9,20.

image
Privatna Arhiva

Osim dnevne ponude, koja je bila navedena na tabli na samom ulazu, u Pizzeriji Helena čekaju vas i jela od njoka u raznim umacima, lignje, mesna jela s roštilja, pizza... Izbor je šarolik, a sada samo ostaje pitanje kakva je hrana i usluga.

Unutrašnjost je vrlo cozy - drvo, kamin iz kojega pucketa vatrica i fini miris hrane... čuje se žamor ljudi, a mi odlučujemo zauzeti stol tik uz ugodnu toplinu koja je dolazila iz peći. Navirujemo se u susjedni prostor gdje se nalazi krušna peć u kojoj se peku pizze gdje su gotovo svi stolovi zauzeti, a niti jedna hrana koliko krajičkom oka vidimo posebno ne dominira stolovima.

image
Privatna Arhiva

Odlučili smo se za dva jela s dnevne ponude - teletinu ispod peke koja je išla uz pečeni krumpir i pohani oslić s krumpir salatom. Vidjeli smo i kako se ljudi nerijetko uz pizze i pečenje odlučuju i za tjesteninu tako da smo dodatno naručili još i carbonaru.

image
Privatna Arhiva

Simpatičan konobar kazao je kako je oslića ostalo taman još za jednu porciju: "Baš sam ga čuvao za vas", dodao je dok smo nestrpljivo čekali da naša narudžba krene u pripremu.

Već smo ranije mogli primijetiti kako su porcije više neko korektne, baš kao i cijene. Iskreno, od jedne porcije mogu se najesti dvije osobe, a da biste pojeli cijelu porciju bez problema, morate stvarno biti gladni.

Teletina je bila mekana i sočna baš kao i krumpir, jedina zamjerka koju bismo mogli pronaći vezana je uz količinu soli koja se možda omakla kuharu. Oslić je bio odlično pečen i ukusan, baš kao i krumpir salata. Obje porcije bile su više nego dovoljne za jednu osobu.

image
Privatna Arhiva

Nemamo zamjerke ni kada je u pitanju carbonara, koja je zasigurno dobar odabir za ljubitelje tjestenine.

Za kraj ostalo je pitanje deserta. Cijene deserata kreću se između 3,50 i 4,80 eura, a nudi se panna cotta sa šumskim voćem, tiramisu, palačinke s različitim punjenjima i čokoladni fondant sa sladoledom koji smo ovaj put odabrali. Morali smo pričekati dok se desert ispeče, što nam nije bilo teško s obzirom na to da je usluga zaista bila brza, a hrana i više nego zasitna.

image
Privatna Arhiva

Topla čokolada u kombinaciji sa sladoledom od vanilije i umakom od jagode bio je dobar odabir te nismo pogriješili što smo pitali konobara za preporuku kada je u pitanju desert.

image
Privatna Arhiva

Pizzerija Helena, kada su u pitanju gableci, definitivno je jedno od mjesta na kojem možete pronaći ukusan i obilan obrok koji nećete platiti puno, i za razliku od ranije, nakon što su mnogi zahtijevali, napokon su promijenili praksu te se osim gotovinom može plaćati i karticama. Jedino na što je potrebno pripaziti je da, ako se odlučite otići tamo za vikend, ipak rezervirate stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2025 18:33