
Prošlog vikenda, dan nakon Valentinova, posjetili smo novi Al Dente, koji je nedavno otvoren na zagrebačkim Sveticama, točnije u Sesvetskoj ulici, u neposrednoj blizini nekoliko fakulteta. Restoran Al Dente započeo je svoju priču u Bogovićevoj ulici, gdje je brzo stekao popularnost zahvaljujući svojoj specijalnosti - canotto pizzi. Ovaj stil podvrsta je napoletanske pizze, s nešto uzdignutijim i prozračnijim rubom. Nakon uspješnog otvaranja poslovnice u Rovinju, sada su odlučili proširiti svoju ponudu i u Sesvetskoj, ciljajući time na mlađu populaciju koja obuhvaća studente.
Uz pizze, restoran nudi i domaće tjestenine te nekoliko salata. Što se same ponude pizza tiče, njih je na meniju 17, uz nekoliko vrsta calzonea. Mi smo se odlučili isprobati dvije opcije: jednu vegetarijansku, Pizza Patliđan - bilo bi pravilno pisati patlidžan - (15 €), i pizzu Tartare (22 €), koju nam je preporučio konobar. Iako je usluga besprijekorna i dojam restorana vrlo pozitivan, cijene pizza nam se čine previsokima, osobito s obzirom na to da se lokacija nalazi u blizini fakulteta, a studenti rijetko pristaju platiti 11 eura za klasičnu margheritu.
Karta pića u Al Denteu vrlo je raznolika. Iako se piva ne nalaze na standardnom meniju, kako nam je konobar objasnio, izbor je vrlo širok pa nije potrebno tiskati stalnu kartu. Nasuprot tome, vinska karta impresionira s više od trideset etiketa, većinom dostupnih na čaše, a koja obuhvaćaju i hrvatska, i francuska, talijanska pa čak i makedonska vina. Cijene se ne prikazuju na jelovniku, već se računaju kao cijena boce podijeljena sa sedam. Na temelju preporuke konobara odlučili smo se za Grimbergen Blonde i Frescobaldi Casteglioni Chianti.
Budući da smo se u novom Al Denteu našli dan nakon Valentinova, nismo imali izbora nego probati pizze s tijestom roza boje, postignutu dodatkom boje za hranu. Unatoč neočekivanom vizualnom efektu, neprimjerenom možda čak i na sam Dan zaljubljenih, tijesto je zadržalo sve karakteristike njihove pizze: visoku hidrataciju, tanko središte i laganu, prozračnu teksturu rubova.
Tijesto je bilo dobro pečeno, a visoka hidratacija rezultirala je prozračnim rubovima i tankim središtem. Pizza Patlidžan, kao zanimljiva vegetarijanska kombinacija, bila je vrlo dobra. Krema od patlidžana, iako pomalo gorka, uspješno se slagala sa sirom Fior di Latte Agerola, dok su datterino rajčice unijele osvježavajuću notu. Dodatak čipsa od patlidžana pokazao se vrlo zanimljivim, a obilna količina grane padano dobro je došla. Ova bi se pizza mogla svidjeti svima onima koji ne jedu meso.
Pizza Tartare, s cijenom od 22 eura, predstavlja zanimljiv spoj sastojaka, ali ostavlja dojam da bi neki elementi trebali biti dodatno poboljšani. Tijesto je prozračno, a baza od San Marzano rajčice pruža bogat okus, dok se burrata, kalamata masline, pecorino i orasi skladno nadopunjuju. Međutim, hrskavi batat, čija je neočekivana tekstura postala glavna atrakcija pizze, potpuno zasjenjuje carpaccio od bifteka, kojemu, iako je sočan, nedostaje intenzivniji okus.
Za desert smo odabrali tiramisu, koji, iako ukusan, nije opravdao svoju cijenu od visokih 8 eura. Što dodatno potvrđuje naš dojam da su cijene u restoranu općenito postavljene previsoko.
Sveukupno, naše iskustvo u novom Al Denteu bilo je uglavnom pozitivno. Usluga je izvrsna, ambijent vrlo ugodan, a ponuda hrane i pića sasvim dobra. Međutim, cijene predstavljaju značajan izazov, osobito na ovoj lokaciji izvan centra grada. Dok lokacija u Bogovićevoj ulici bilježi svakako veći promet zbog pozicije, nova poslovnica u Sesvetskoj morat će se boriti za posjetitelje, osobito s obzirom na studentsku populaciju koja preferira pristupačnije opcije. U subotu smo u 15 sati bili sami u lokalu, što dodatno upućuje na moguću potrebu za prilagodbom cijena ili neke nove strategije privlačenja gostiju. Unatoč tome, želimo im svu sreću u daljnjem poslovanju, osobito s obzirom na to da u u tom užem dijelu grada, što se pizze tiče, nemaju ozbiljniju konkurenciju. A samo će vrijeme pokazati hoće li uspjeti dugoročno opstati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....