Stigle su!

Tart s divljim šparogama i sirom

 Oksanakiian
Proljetna namirnica u ovome obliku neka vam bude na popisu jela koje ćete svakako isprobati

Za dobar proljetni tart od šparoga trebat će vam svega nekoliko sastojaka, a većinu njih u rano proljeće zasigurno već imate u hladnjaku. Upravo zato i ne čudi apsolutno oduševljenje koje na društvenim mrežama ovih dana izazivaju jednostavni i brzi sezonski tartevi. Pripremaju se na nebrojeno mnogo načina, a zajednička im je baš uvijek podloga od lisnatog tijesta i - u ovom obliku - dodatak omiljenih šparoga. Ono što se mijenja su različite vrste sirnih podloga i dodataka pa tako koristiti možete skutu, ricotta ili svježi sir, kravlji ili kozji, ali i klasičan krem sir namaz ili pak slatko vrhnje s jajima.

TART SA ŠPAROGAMA

Za tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca
3 žutanjka i jedan bjelanjak
prstohvat soli

Za nadjev:
5 jaja
180 ml mlijeka
200 g cheddar sira
300 g šparoga
200 g špeka ili šunke

Priprema:
U zdjelu stavite brašno i dodajte omekšali maslac te dobro usitnite prstima dok se ne dobiju mrvice. Dodajte jaja i jedan bjelanjak te sol i umijesite tijesto. Ostavite da se odmori u hladnjaku oko jedan sat. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa. U posudu stavite jaja te ih dobro umutite da budu pjenasta. Dodajte mlijeko i naribani sir. Tijesto prelijte smjesom jaja, mlijeka i sira. Poslagati šparoge i između njih špek ili šunku. Stavite u pećnicu i pecite oko 50 minuta na 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2025 06:32