Nakon što vam je naša Teddea Senjanović otkrila niz nesretno sretnih okolnosti i priču o nastanku dvije najpoznatije austrougarske torte o čemu možete čitati ovdje, donosimo vam i provjereni recept našeg suradnika Ivana Joshija Tomića koji se u aktualnom broju magazina Dobra hrana našao u preslatkom izazovu dvaju titana - sacherice i dobošice. U nastavku vam stoga donosimo njegov korak po korak recept za tortu koja je već više od sto godina slatki simbol Beča.
SACHER TORTA
(18 CM)
Za biskvit:
200 g tamne čokolade (min. 70%)
180 g maslaca, omekšanog
90 g šećera u prahu
8 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
50 g bademova brašna
50 g brašna za kolače
40 g kristalnog šećera
½ čajne žličice ekstrakta vanilije ili pola ostruganog ploda od vanilije
prstohvat soli
Za punjenje:
200 g džema od marelice (zagrijan i procijeđen ako je potrebno)
Za glazuru:
150 g tamne čokolade
120 ml vrhnja za šlag
20 g maslaca
Priprema biskvita:
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite 20 cm kalup za tortu maslacem i obložite papirom za pečenje.
2. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj i ostavite da se ohladi.
3. Umutite maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, neprestano miješajući. Umiješajte otopljenu čokoladu.
4. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke s prstohvatom soli, postupno dodajući kristalni šećer dok ne postignete čvrsti snijeg.
5. Nježno umiješajte trećinu snijega u čokoladnu smjesu, zatim trećinu prosijanog bademova i pšeničnog brašna. Ponovite proces za svaku preostalu trećinu.
6. Ulijte smjesu u kalup i pecite 45 - 50 minuta. Provjerite čačkalicom - mora izaći suha.
7. Ohladite biskvit, zatim ga pažljivo obrežite na promjer od 18 cm kako biste dobili savršene rubove.
Punjenje:
1. Prerežite biskvit na dva jednaka sloja.
2. Premažite donji sloj zagrijanim džemom od marelice. Dodajte malo vode ako je pregust, a ako je prerijedak, kuhajte do željene gustoće. Stavite gornji sloj na premazani donji i ponovo premažite cijelu tortu tankim slojem džema. Obavezno stavite tortu nekoliko sati u hladnjak prije glaziranja kako bi se pekmez formirao u sloj.
Glazura:
1. Zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
2. Prelijte tortu, puštajući da glazura ravnomjerno prekrije sve strane. Ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.
Poslužiti uz tučeno vrhnje.
Cijelu temu o dvije slatke legende Austro-Ugarske čitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....