Ova gusta, zasitna juha jedno nam je od omiljenih ribljih jela na žlicu, a najbolje od svega, sastojci uopće nisu skupi ako se probudite dovoljno rano i obiđete najbližu ribarnicu. Kod pripreme najčešće koristimo ribu kokot, ali poslužit će i pauk, glavoč, arbun, škrpoč ili, jednostavnije, kilogram male miješane ribe za lešadu, što će vas koštati otprilike 10 eura. Uz to, trebat će vam još glavica luka, malo maslinova ulja, mrkva, malo pelata, bijelo vino i lovorov list te sastojci koje sigurno već imate kod kuće, kao što su oštro brašno, sol i papar.
Juhu volimo poslužiti uz tostirane kockice kruha, koje radimo tako da kruh nasjeckamo, na tavi zagrijemo dvije žlice maslinova ulja, dodamo kruh i sve dobro obložimo pa pečemo dok kruh ne poprimi boju i postane hrskav sa svih strana. Osim toga, kruh prethodno uvijek možete natrljati s malo češnjaka i posipati s peršinovim listom kada je gotov pa ga poslužiti u zasebnoj zdjelici i dopustiti svakoj osobi za stolom da po potrebi dodaje željenu količinu u svoj tanjur. I to je to, bogat, ukusan ručak gotov je brže nego što možete zamisliti. Recept ostavljamo u nastavku.
GUSTA RIBLJA JUHA
Trebat će vam:
1 kg manjih kokota
1 glavica luka
maslinovo ulje
2 žlice oštrog brašna
2 mrkve
1,5 dl bijelog vina
1/2 konzerve pelata
Sol, papar
Peršinov list
1 - 2 lovorova lista
Priprema:
Očišćene kokote ovlaš pospite brašnom i kratko zapržite u maslinovu ulju. Izvadite ribu iz posude i na istom ulju zažutite luk narezan na ploške. Dodajte mrkvu narezanu na komade i ribu, zalijte hladnom vodom i vinom tako da riba bude sasvim pokrivena. Posolite, dodajte rajčicu i lovorov list. Kada zakipi, oberite pjenu, smanjite vatru i pustite da kuha pola sata. Izvadite kuhanu ribu iz juhe, a juhu pustite da se reducira do željene količine. Otkostite ribu. Juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, vratite na vatru i dodajte očišćene komade ribe. Ugasite vatru i pospite usitnjenim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....