A gdje nego kod Jakšića

Pitate li Zagrepčane, reći će vam da su ovo daleko najbolje krafne u gradu, ustupili su nam recept

Ove godine obilježavamo deset godina otkako su nam vlasnici jedne od najstarijih i omiljenih slastičarnica u gradu ustupili recept za svoje čuvene krafne, red je da ga ponovimo

Kada smo 2015. pitali vlasnike jedne od najstarijih i omiljenih slastičarnica Zagrepčana da nam otkriju tajnu svojih ukusnih krafni i možda podijele recept, iskreno, nismo puno očekivali jer obiteljski recepti se kod nas posebno cijene i čuvaju. A Jakšić u Zvonimirovoj ulici je obiteljska slastičarnica, koju je tada vodila Sandra Marčić sa svojim bratićem Denisom te suprugom Joškom. Sve je počelo još 1936. kada se njezin djed zaposlio kod rođaka Kovačića od kojega je učio slastičarski zanat, a posao je preuzeo kada se rođak odselio u Kanadu. Nakon djeda i bake, posao su preuzele Sandrina mama i teta, a nakon diplome pridružila im se i Sandra. Od 1956. godine recepture se - ispričale su tada našoj novinarki Matei Domitrović, nisu mijenjale.

image
Privatna arhiva

Baš kao i onda, i danas se usuđujemo reći kako ovdje nude najbolje klasične krafne u gradu zbog kojih nije problem čekati u redu, na zimi, ponekad i po pola sata dok ne ispeku novu rundu. Naime, premda nam je obično tek jedna krafna dovoljna da smiri ili zadovolji želju za slatkim, kod Jakšićevih se na jednoj ne staje, niti se jedna kupuje. Potvrdit će to svi koji su ih imali prilike probati. Jakšićeve krafne imaju baš sve ono što krafnu čini dobrom: predivno meko tijesto s taman dovoljno pekmeza u unutrašnjosti. I stvarno možemo reći da su ti meki i slasni jastučići tijesta s odličnim punjenjem nekoliko koplja iznad svih drugih...

Premda bismo svakome preporučili da ih obavezno proba, ako niste iz Zagreba ili vam nije usput, tada ih probajte sami napraviti po njihovu receptu, koji vam ostavljamo u nastavku.

image
Vedran Peteh/Cropix

RECEPT ZA KRAFNE IZ ZAGREBAČKE OBITELJSKE SLASTIČARNICE JAKŠIĆ

Tijesto za 60 krafni:
850 g brašna
111 g germe (svježe), suhog kvasca tri puta manje
7 dl mlijeka
300 g maslaca
150 g šećera
8 žumanjaka
4 jaja
sol
rum
vanilin šećer
limunova korica

Za punjenje:
pekmez od marelica ili po želji

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, možete to učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima. Pustite potom da se diže pa ga isklofajte kuhačom (kao za salenjake). Time ćete postići da se tijesto bolje diže i da bude rahlije. Kada se tijesto dvostruko digne razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm i kalupom ili čašom izrežite krafne.

Krafne prije pečenja ostavite da se dižu pokrivene čistom tankom krpom petnaestak minuta. Pecite ih u vrućem ulju zagrijanom na temperaturu od 160 do 170 stupnjeva. Ako imate fritezu, u njoj ćete ih najlakše ispeći. Krafne se peku sa svake strane minutu i pol do dvije, odnosno dok ne dobiju tamniju zlatnu boju.

Slastičarsku vrećicu s metalnom špricom napunite pekmezom od marelica i u svaku krafnu istisnite malo pekmeza. Koliko pekmeza želite u krafnama prilagodite svom ukusu, no ipak ne pretjerujte. Možete improvizirati i sa slastičarskom špricom, a pekmez možete i malo ugrijati kako bi bolje iscurio iz vrećice ili šprice.

Krafne posipajte šećerom u prahu ili ih uvaljajte u kristalni šećer.

SAVJET VIŠE! Krafne možete puniti bilo kojim pekmezom ali i čokoladom. Mi ipak glasamo za one s pekmezom od marelice. A koji odabrati, možda vam pomogne i naš veliki test džemova i voćnih namaza od marelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2025 22:26