IMAJU I PRSTEN!

Ekipa na društvenim mrežama luda je za ovim receptom za krafne, svi ih rade i svima ispadaju baš kako treba

Vanja Vukadinović autorica je recepta za krafne koji hvale svi na društvenim mrežama. Isprobali smo ga i mi!

Otkad je Vanja Vukadinović, poznata majstorica za kiselo tijesto, podijelila svoj recept za krafne, testiralo ga je na desetke kućnih kuhara i entuzijasta i, ako je suditi prema onima koji su se ovih dana pohvalili na društvenim mrežama, svima su ispale baš kako treba. Budući da smo i sami sourdough entuzijasti, ali uglavnom radimo samo svoj kruh i focaccije, ovog smo se puta u pripremi odlučili okušati i sami. Malo je reći da smo rezultatom ostali više nego ugodno iznenađeni i odmah nam je postalo jasno zašto je ovaj recept za krafne toliko popularan.

image
Lidija Lončarić/

Vanja Vukadinović inače je jedno od poznatijih imena u svijetu sourdough kruha i peciva, posebice na društvenim mrežama. Poznata je po svojim krasnim kruhovima, a povremeno svoje pratitelje iznenadi i kakvom novom poslasticom, u ovom slučaju vrlo prigodnim krafnama. Pratiti je možete na društvenim mrežama, Facebook stranici i Instagram profilu, te stranici Gorski kotao.

Njezine krafne su meke, lagane, prozračne, ali istovremeno podsjećaju na one klasične. S obzirom na to da je riječ o kiselom tijestu, postupak zapravo uopće nije kompliciran kako biste možda očekivali. Dovoljno je samo na vrijeme nahraniti kvasac, umijesiti tijesto, ostaviti da se diže na hladnom preko noći, a zatim oblikovati loptice i pustiti da se dignu.

KAKO NAPRAVITI SVOJ KVASAC?

image
Lidija Lončarić/

Ako s poslom krenete danas, sutra u poslijepodnevnim satima uživat ćete u laganim krafnama s omiljenim punjenjem, što je svakako naša preporuka. I samo da vas upozorimo, otkako smo ih napravili, prijatelji i obitelj ne prestaju s pitanjima kada ćemo ih ponoviti, a isti dojmovi i reakcije dijele se i na društvenim mrežama, pa budite spremni i na to.

Najvažnije na kraju, uz Vanjino dopuštenje, recept za njezine krafne ostavljamo i u nastavku.

KRAFNE/POKLADNICE S DOMAĆIM KVASOM PO RECEPTU VANJE VUKADINOVIĆ

Trebat će vam:

500 g glatkog pšeničnog brašna (najčešće koristim ono za dizana tijesta)
250 g mlakog mlijeka
60 g šećera
žlica ruma
pola žličice soli
korica limuna ili naranče
5 žumanjaka
150 g čvrstog bijelog kvasa
80 g omekšalog maslaca

Priprema:

U zdjelu od miksera stavite sve sastojke osim maslaca. Mijesite dok ne bude glatko tijesto pa ga pokrijte i ostavite da se odmori 15 minuta. Dodajte omekšali maslac malo po malo i mijesite 15 do 20 minuta. Kada je tijesto glatko i sjajno te se odvaja od posude, pokrijte ga i ostavite da raste. Kada vidite da je počelo rasti odnosno da se aktiviralo, spremite ga u hladnjak.

Idućeg dana ujutro izvadite tijesto iz hladnjaka te radite kuglice od cca 80 g (važem svaku). Kuglice radite tako da dobro zategnute površinu svake kuglice povlačenjem po podlozi i slažite ih na pobrašnjenu podlogu (papir za pečenje ili platnenu krpu). Malo ih spljoštite, pokrijte ih i ostavite da narastu. Ovisno o temperaturi prostorije trebat će otprilike 4 do 6 sati. Moraju se udvostručiti.

Krafne pržite u vrućoj masnoći (kod mene je to mješavina svinjske masti i suncokretovog ulja) u dubokoj zdjeli jer moraju plivati. Temperatura masnoće ne bi trebala prijeći 170 stupnjeva da krafne ne bi prebrzo potamnile. Krafne se stavljaju gornjom stranom u vrelo ulje, poklope se i nakon 3 do 4 min se okrenu i prže bez poklopca.

Napunite ih po želji omiljenom kremom, a meni su najbolje po starinski s pekmezom od marelice. Za puniti krafne koristim vrećicu na koju stavim dugački, uski nastavak za ukrašavanje torti. Prije posluživanja ih možete posuti šećerom u prahu.

"Prije same izrade krafni, dobro je dan prije nahraniti odnosno osvježiti kvas. Kvas osvježavam (hranim) u omjeru 1: 1:2 (kvas, voda, brašno), dobro umijesim i ostavim nekoliko sati da naraste. Nakon toga spremim ga u hladnjak. Tijesto za krafne obično umijesim u popodnevnim satima. Koristim samostojeći mikser i spiralni nastavak za tijesto", savjetuje Vanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. veljača 2025 14:10