Sezona je slatkih dunja, a kako i ove godine ne bi završile samo u kompotu, donosimo vam recept za jednostavnu pitu koju možete napraviti i s kupovnim lisnatim tijestom. Tarte tatin s dunjama radi se tako da se nasjeckani plod najprije krčka u mješavini limunova soka, meda i vanilije, a potom se ohladi i slaže na dno posude za pečenje. Dunje se potom prekriju lisnatim tijestom, peku, a zatim se pita pažljivo preokreće. I to je to, za pripremu će vam trebati svega 20-ak minuta, a pečenje će vam oduzeti 40-ak. Dok se pita peče, uvijek možete pripremiti i slatko tučeno vrhnje ili aromatizirati grčki jogurt s malo meda ili javovora sirupa i vanilije pa ga poslužiti uz još toplu krišku, a dobra ideja uz ovakve slastice uvijek je i kuglica sladoleda od vanilije.
Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
2 veće ili 5 manjih dunja
5 šalica vode
1 šalica meda
sok jednog limuna
1 mahuna vanilije
lisnato tijesto
pistacije
vrhnje ili grčki jogurt
Priprema:
U posudu stavite vodu, med, limunov sok i vaniliju. Kuhajte na laganoj vatri dok med ne "nestane". Ogulite, izdubite tvrdu unutrašnjost dunja i narežite ih na jednake komade, ne pretanke, neka budu malo deblji. Dunje stavite u pripremljenu tekućinu i kuhajte ih dok ne omekšaju. Povremeno nježno promiješajte. Kada su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade na sobnoj temperaturi. Razvaljajte lisnato tijesto. U okrugli oblik za pečenje stavite pola šalice tekućine u kojoj su se kuhale dunje pa poslažite ukrug dunje da izgleda kao cvijet. Preko dunja položite lisnato tijesto i pecite oko 35 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Neka se ohladi kad se ispeče kako biste lakše izvadili kolač i preokrenuli ga. Poslužite s grčkim jogurtom ili umućenim vrhnjem u koje ste dodali malo mljevenog kardamoma i pospite sve sjeckanim pistacijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....