Dunjo moja

Najfiniji destilat slavonske tradicije danas je rijedak, a nastaje ovako

Na OPG-u Apuška kod Slavonskog Broda sudjelovali smo u pečenju rakije od dunja

Nekad nezaobilazni jesenji ukras gotovo svakog slavonskog ormara, dunja, postala je prava rijetkost. Ova plemenita i tradicionalna voćka Slavonije gotovo je nestala s tezgi tržnica i rijetko je susrećemo u današnje vrijeme. Pojesti "Quittenkäse", kompot od dunja ili pekmez od dunja više nije baš tako uobičajeno, a komercijalnih nasada ovog otpornog voća u Hrvatskoj gotovo uopće nema.

image
Privatni album

Destilerija Apuška iz Slavonskog Broda pokušava to promijeniti i vratiti u vidokrug daleko najcjenjeniji proizvod ovog voća: rakiju. Iako novo ime na hrvatskoj sceni premium pića, njihova priča ima tradiciju dugu stotinjak godina. Destilerija Apuška dio je istoimenog OPG-a kojeg su u studenome 2020. osnovali kći i otac, Ira i Siniša Panthy. Sjedište, kao i proizvodni te skladišni prostor destilerije, nalaze se u strogom centru Slavonskog Broda.

Naslonjeni na obiteljsku tradiciju koja datira još od 1932. godine, gotovo devedeset godina kasnije odlučili su ponosno čuvanu recepturu prilagoditi novim vremenima i podijeliti užitak vrhunske kapljice.

image
Dario Sabljak
image
Dario Sabljak
image
Dario Sabljak
image
Dario Sabljak

Destilerija se nalazu u samom gradu gdje prekrasan tradicionalni ambijent odiše ozračjem nekih prošlih vremena. Kuća u kojoj se nalazi destilerija je puna memorabilija gotovo kao muzej. Iako je zajedno sa cijelim kompleksom bila nacionalizirana 1945., obitelj je uživala stanarsko pravo i to je glavni razlog tome što je ostala izvorna. Nakon dugotrajne i iscrpne borbe s administracijom posjed je vraćen u obiteljsko vlasništvo. Sama kuća pripadala je Sinišinom djedu Beli pl. Panthyju, koji je u Hrvatsku kao mladi stručnjak agronom došao 1916. godine iz Slovačke po nalogu Carske uprave. Prvo je bio angažiran na ribnjacima u Pakračkoj Poljani, a potom dolazi u Slavonski Brod kako bi oformio brodske ribnjake. Belu su su svi zvali Apuška, a "ribnjičarstvo" je bilo Apuškin kruh. Prava ljubav međutim bila mu je vinogradarstvo i voćarstvo pa stoga 1932. godine u Brodskom vinogorju gradi ljetnikovac okružen vinogradima i voćnjacima te započinje obiteljsku proizvodnju vina i rakija.

image

Belu pl. Panthyja svi su zvali Apuška

Privatni album

U prijevodu s "austrougarskog", Apuška znači tatica, jer "apa" na mađarskom znači tata, a "uška" je slovački sufiks kojim se tvore umanjenice. Tako da ime za brend odnosno ovaj mladi OPG nije trebalo puno promišljati.

Apuškina prava ljubav bili su vinogradarstvo i voćarstvo pa 1932. u Brodskom vinogorju gradi ljetnikovac okružen vinogradima i voćnjacima te započinje obiteljsku proizvodnju vina i rakija

Rakije Apuška potpuno su prirodne voćne rakije, spravljene isključivo od svježeg, zdravog i zrelog voća iz Slavonije. Ali to voće treba i obraditi, a zato je potrebno i nešto ruku pa je to odličan razlog da se stara ekipa koja se poznaje od malih nogu okupi i bude korisna.

image
Privatni album

Okupljanje je u šest sati ujutro (za nas uredske glodavce potpuno nestvarno). Prvo kavica, za odvažne i rakijica pa krećemo s poslom. Treba samljeti osam tona dunje. Dunja dolazi s imanja obitelji Panić koja je prije osam godina krenula u sadnju 8 hektara voćnjaka pod dunjom. To je ujedno i najveći nasad dunje u Hrvatskoj. Matija i njegova supruga Ivana s dvoje male djece upustili su se u ovu poljoprivrednu avanturu ne iz želje za brzom zaradom nego stoga što smatraju da je Slavonija ljepša od Irske i ima više za ponuditi. Zasada, kao i svi protagonisti ove priče, sretni su kad godinu završe na pozitivnoj nuli.

image
Privatni album

Ova godina i nije bila milosrdna za voćare pa se to primijeti i na kvaliteti i urodu dunje, ali je osam tona ipak pozamašno brdo voća. Pažljivom i detaljnom obradom toga voća nastaje masulj (pulpa) kojemu se, kako bi se obogatila tradicionalna receptura, dodaju isključivo bio dodaci - vrhunski pektolitički enzimi i selekcionirani kvasci. Prilikom obrade treba paziti da koštana srčika odnosno koštice budu odstranjene kao i truli dijelovi voća. Za odstranjivanje koštane srčike koriste se skupe automatske linije koje stoje i po nekoliko desetaka tisuća eura. Ali kao i uvijek besparica i nužda su najbolja motivacija za inovacije pa je tako osmišljen jednostavan i efikasan stroj za mljevenje baziran na inoks bačvi od točene pive i elektromotoru. Nakon dodatnih preinaka i podešavanja prvog prototipa od prije dvije godine sada su u pogonu četiri takva jednostavna i učinkovita stroja.

image
Dario Sabljak

Dvoje ljudi prinose dunju iz skladišta, po dvoje za strojem pune ga i paze da ne dođe do zastoja, dvojica nose masulj u podrum i još jedan (srećković) samo piše količine i popisuje bačve u podrumu. Organizacija na nivou, ali osam tona je osam tona i treba vremena da se počne smanjivati ono brdo dunja. Svi se poznaju oduvijek, tako da šale i podbadanja samo frcaju, neprestani smijeh i zezancija. Svatko ima barem po tri nadimka i svaki se nadimak koristi za određenu priliku ovisno o tome želiš li nekoga isprovocirati, poniziti, učiniti smiješnim ili glorificirati. Nema ljutnje. Dobra porcija šala ide na račun nas dva "Zagrepčanca", prvo stroj nam nešto "šteka" pa ga treba zaustavljati i čistiti, a drugo, najvažnije, otišli smo iz Broda.

image
Dario Sabljak
image
Dario Sabljak

Siniša kao i svaki OPG-ovac samo gleda u nebo, sekira se i tjera kišonosne oblake, ali zato je njegova majka, koju svi zovu baka, na visini zadatka. Malo-malo pa prođe sa slavonskim kanapeima: domaći kruh, mast i paprika. Baš kako i kaže Kandžija, reper s tih prostora - "najbolja taktika".

Nakon što se masulju dodaju enzimi i kvasci bačva se zatvara i započinje anaerobna fermentacija u kontroliranim uvjetima stoljetnog podruma. Potrebno je kontrolirati temperaturu. Ovdje topla jesen ide na ruku pa ne treba zagrijavati podrum. Svaka bačva je veličine jednog punjenja "kazana" za destilaciju i nakon vrenja se jednostavnom potopnom pumpom prebacuje u u tradicionalni bakreni kotao u kojemu se, metodom dvostruke destilacije, izdvaja najfinija rakija. Tako dobivenom proizvodu dodaje se isključivo najkvalitetnija destilirana voda te preostaje jedino da rakija odleži u prikladnim posudama.

image
Dario Sabljak

Upečatljiva je i ambalaža ovih rakija. Boce od 0,7, 0,5 i 0,1 l izgledaju kao boce za medikamente, minimalistički dizajn bojom etikete daje do znanja o kojoj vrsti rakije se radi, a tu je i neizbježan potpis Bele pl. Panthya - Apuške.

Kao i svaki tradicionalni recept i ovaj skriva tajnu vrhunskog mirisa i arome konačnog proizvoda. Ali jedno je znano i sigurno: kvaliteta se postiže bez dodavanja umjetnih aroma, boja, pojačivača okusa, sladila te ostalih dodataka koji nisu u skladu s prirodom.

image
Dario Sabljak

Vrijeme nas je poslužilo i kiša nas nije oprala. Do tri popodne uspjeli smo samljeti svu dunju, očistiti strojeve i podrum. Baš na vrijeme da se iskalimo na vrućem janjcu, tek skinutom s ražnja, kojeg je majstor Miro pekao dok smo mi mljeli. E sad se može popit‘ i koja rakija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 12:44