Mi smo jedni od onih koji pravi domaći obrok ne mogu zamisliti bez juhe. Međutim, malo je onih koje nas iskreno obraduju kao što je to ovaj klasik kuhinje sa šireg prostora bivše Jugoslavije. Zapravo, uz gulaš, bosanski lonac i Begovu čorbu, mogli bismo reći kako nam je teleća čorba omiljeni comfort food na žlicu među klasicima u kuhinji. Premda se Srbi vole pohvaliti kako je to klasik njihove kuhinje, mi uživamo u njemu kad god posjetimo Bosnu ili se zateknemo u bosanskom restoranu - jer smo tamo jeli najbolje, a da je nije teško pripremiti vidjet ćete i u nastavku, gdje vam ostavljamo recept. Vjerujte, ova kremasta i juha moćnog mesnog okusa itekako zaslužuje da je pripremite, a kad to jednom učinite, zasigurno će vam se i češće naći na stolu jer nije samo ukusan obrok koji može zamijeniti cijeli ručak, već i iskustvo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
TELEĆA ČORBA
Trebat će vam:
500 g teletine
1 l mesnog temeljca
2 mrkve
2 krumpira
1 glavica luka
1 žlica ulja ili maslaca
2 žlice brašna
2 žličice crvene paprike
sol i papar
2 lista lovora
1 čašica kiselog vrhnja + 1 za posluživanje
1 žumanjak
svježi peršinov list
kiselo vrhnje
Priprema:
Meso narežite na kockice, prodinstajte na mlao masnoće i podlijte temeljcem te ostavite kuhati dok ne omekša. Nakon pola sata dodajte naribanu mrkvu, na kockice narezan krumpir, sitno sjeckani luk i lovorov list, te kuhajte dok povrće ne omekša.
U posebnoj posudi propržite brašno na malo ulja ili maslaca dok ne dobije zlatno smeđu boju pa dodajte crvenu papriku i sve zajedno dodajte u čorbu kako bi se zgusnula. Na kraju posolite i dobro popaprite po ukusu.
Umutite vrhnje i žumanjak i u mlazu uspite u čorbu, neprestano miješajući. Dodajte nasjeckani svježi peršinov list i kuhajte još nekoliko minuta prije posluživanja. Poslužite uz kiselo vrhnje koje ćete žlicom staviti po sredini dubokog tanjura u serviranoj čorbi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....