Sekeli gulaš tradicionalno je mađarsko jelo koje se davnih dana udomaćilo i kod nas. A kako i ne bi kada je u pitanju prilično jednostavno, a tako bogato jelo na žlicu (ili vilicu, ako ga napravite stvarno gusto) koje je idealno za pripremu u većim količinama i za više dana. Tradicionalno se radi od kiselog kupusa i svinjetine, a na kraju se dodaje i vrhnje i, kažu Mađari, sa svakim je podgrijavanjem sve bolje.
Sekeli gulaš, vjeruje se, nastao je još 1846. godine u restoranu Komplo Garden u današnjoj Budimpešti, i to kada je novinar, pisac i pjesnik Jozef Szekely u društvu pjesnika Sándora Petὄfija u spomenuti restoran stigao u kasnijim poslijepodnevnim satima, kada je ponestalo hrane i jedino što im je konobar mogao ponuditi bili su ostaci kiselog kupusa i gulaša sa svinjetinom.
Dovitljivi Szekely navodno je pomiješao te dvije komponente i napravio danas nam svima dobro poznato jelo. O ovoj se kombinaciji ubrzo pročulo i počeli su je nuditi i drugi restorani u okolici. U početku je nosilo ime Szekler kupus, ali naziv sekeli gulaš ipak se više i bolje uhvatio pa i ostao.
Naravno, postoji i druga priča koja govori da je sekeli gulaš ime dobio po Szekely Landu, regiji u Rumunjskoj koju su uglavnom naselili Mađari.
Dobro je spomenuti kako se gotovo identično jelo može pronaći i u slovačkoj kuhinji, samo ga oni nazivaju Szegedinsky gulaš, i to zbog Szegeda, mjesta u Mađarskoj poznatog po uzgoju paprike.
Bez obzira koja priča vam se sviđa više, jedna je istina univerzalna, a to je da je sekeli gulaš idealno zimsko jelo koje grije na najljepši način, ukusno je i vole ga uglavnom svi za stolom. Baš zato, u nastavku vam ostavljamo naš provjereni recept, koji je s nama svojevremeno podijelio chef Christian Misirača.
Kada je gotov, sekeli gulaš ne zaboravite poslužiti uz žlicu vrhnja i krišku dobrog kruha.
SEKELI GULAŠ
Trebat će vam:
1 kg svinjskog mesa, vratina ili lopatica
35 dag luka
1 kg kiselog kupusa
2-3 lovorova lista
papar u zrnu
mljevena crvena paprika
1 žličica šećera
2-3 češnja češnjaka
svinjska mast
Priprema:
Na svinjskoj masti popržiti meso narezano na kockice veličine zalogaja pa ga izvaditi iz posude. Na istoj masnoći zažutiti luk skoro do karamelizacije, a potom dodati lovor, papar u zrnu, cijele češnjeve češnjaka samo lagano zgnječene i mljevenu crvenu papriku. Dodati potom zelje i podliti vodom ili temeljcem, i to pilećim jer je neutralniji. Dinstati dok zelje ne omekša, a pred kraj dodati i malo šećera koji će ublažiti kiselost i pojačati okus. Servirati s kuhanim krumpirom ili pireom, uz žlicu vrhnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....