![36166200](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/02/k_36166200_640.jpg)
Toliko sam sama sebi bila sumnjiva kod pripreme ovog kolača, toliko su mi bili sumnjive namirnice i omjeri s kojima sam odlučila raditi, da sam na pola puta skoro odustala. A onda me, na moje veliko iznenađenje, ovaj kolač na kraju u istoj mjeri toliko pozitivno iznenadio da sam odmah pojela dva komada.
Ovaj limun-kolač zapravo je inspiriran slasticom po receptu kuhara i autora velikog broja kuharica Yotama Ottolenghija. Po njegovu sam ga receptu, naime, radila nedavno za jedno druženje i svi su ostali oduševljeni. Meni se isto baš svidio pa sam počela intenzivno razmišljati o svemu što bih u njegovu postupku "popravila" i odmah u početku odlučila izbaciti brašno. Kombinirala sam samo bademe, jaja, limun, šećer i sol i to se pokazalo kao pun pogodak.
Ipak, iz Ottolenghijeva recepta ukrala sam jednu stavku, a to je gusti sirup od limunova soka i šećera kojim sam prelila kolač. I da vam budem iskrena, nije mi nimalo žao jer upravo on tako lijepo zaokružuje ovu poslasticu. Jako je kisela, umjereno slatka, na trenutke i malo gorkasta, sočna iznutra, a hrskavi, lagano zapečeni bademi s gornje strane daju takav lijepi kontrast da sam se ja, evo, baš nekako zaljubila u ovaj kolač. A ako ga isprobate, možda se isto dogodi i vama, nikad ne znate!
LIMUN-TORTA (ILI KOLAČ) BEZ BRAŠNA
Za kalup od 18 cm trebat će vam:
200 g bademova brašna
2 jaja
70 g bijelog šećera za biskvit
10 g burbon vanilija šećera (plus još malo za posipanje)
2 prstohvata soli
2 netretirana limuna (sok i korica)
1 netretirani cijeli limun (ploške)
šaka badema u listićima
Za preljev:
sok jednog limuna (oko 50 ml)
40 g šećera
Priprema:
Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke istucite s prstohvatom soli. U šećer (običan i vanilin) dodajte limunovu koricu i prstima ih dobro povežite pa sve zajedno dodajte žumanjcima i dobro umutite. Dodajte sok dva limuna, a zatim i bademovo brašno i prstohvat šećera. Pomiješajte i ne brinite ako smjesa bude pregusta. Dodajte joj istučene bjelanjke i laganim pokretima (koliko je to moguće) umiješajte. Kalup za pečenje premažite maslacem, obložite papirom za pečenje i ispunite smjesom, a na vrh stavite ploške limuna. Između kriški posipajte listićima badema. Limune na vrhu pospite s malo šećera s burbon vanilijom (ili običnog) i pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta, probodite čačkalicom kako biste bili sigurni da je gotovo, a zatim pojačajte temperaturu na 200 i pustite da još i listići badema kojima ste posipali tortu poprime boju i postanu lijepo hrskavi. Za to vrijeme skuhajte sirup od soka jednog limuna i šećera. Kuhajte tako dugo dok se šećer ne otopi i ne dobijete lijepi, gusti sirup. Kada tortu izvadite iz pećnice, premažite je sirupom i pustite da se ohladi pa režite na kriške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....