Ispecite, sagriješite

Ovo je najčokoladnija torta ikad, stvorena je prije više od 100 godina, ali i danas ljude tjera na grijeh

Mnoge se slastice mogu opisati kao grešno ukusne, no samo je jedna toliko grešno dobra da nosi ime "Đavolja torta" (Devil‘s food cake)

Možda mislite da je Đavolja torta (Devil‘s food cake) samo običan čokoladni desert, ali ona je puno više od toga. Postala je popularna početkom 20. stoljeća, a vjeruje se da je prvi recept za ovu tortu objavljen u kuharici Mrs. Rorer‘s New Cook Book autorice Sarah Tyson Rorer još 1902. godine.

"Devil‘s food cake", "đavolja" ili "grešna" torta, prava je čokoladna poslastica, napravljena od nekoliko slojeva (najčešće dva ili sočnog, ali istovremeno i prozračnog biskvita i bogate čokoladne kreme.

Kakao prah Đavoljoj torti daje bogat čokoladni okus, a u nekim se receptima koristi i kombinacija kakao praha i kave, jer kava dodatno naglašava čokoladne note.

image
Kitty2015/Getty Images/istockphoto

Još jedan prepoznatljivi detalj svakako je njezina boja koja je gotovo crna, a nerijetko se njezin okus uspoređuje s onim koji ima red velvet cake. Smatra se da su u viktorijansko doba oba kolača bila zaslađena i obojena ciklom, što im je davalo crvenkastu boju. No, red velvet cake je zadržao svoju crvenu nijansu zahvaljujući modernim bojama za hranu, dok je Devil‘s food cake postao tamnosmeđ. Uz to, Devil‘s food cake je vlažniji i nježniji od red velvet kolača.

Pitanje koje si zasigurno još postavljate kada je u pitanju ova grešna torta je zašto je dobila tako zlokobno ime? Neki smatraju da je tamna boja i bogati okus pravi krivac za to. Drugi tvrde da je pojam "deviled" tada već bio korišten za začinjena i intenzivna jela, pa je ime odgovaralo.

Postoji i teorija da je Devil‘s food cake sušta suprotnost angel food kolaču, pa su mu dali ime koje je njegova potpuna suprotnost. Istina je da nema točnog odgovora, pa možete odabrati onu teoriju koja vam se najviše sviđa. Kako god bilo, ova torta sigurno će se naći u knjizi recepata svakog ovisnika o čokoladi, a ako ste se prepoznali, a recept za tortu još nije u vašoj bilježnici, možda je sada vrijeme da ispravite i tu nepravdu.

image
Kitty2015/Getty Images/istockphoto

DEVIL‘S FOOD CAKE

Sastojci za biskvit:
200 g glatkog brašna
50 g kakao praha
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
150 g maslaca (omekšalog)
200 g smeđeg šećera
100 g kristalnog šećera
2 velika jaja (sobne temperature)
1 žličica ekstrakta vanilije
120 ml kiselog vrhnja
120 ml svježe kuhane kave (ohlađene)

Sastojci za kremu (čokoladna ganache glazura):
200 g tamne čokolade (70% kakaa)
200 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite dva okrugla kalupa za tortu (promjera 20 cm) - premažite ih maslacem i obložite papirom za pečenje. U zdjeli prosijajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol i ostavite sa strane. U drugoj zdjeli miksajte maslac, smeđi i kristalni šećer dok smjesa ne postane pjenasta (oko 3-4 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja pa umiješajte ekstrakt vanilije. Naizmjenično dodajte suhe sastojke i kiselo vrhnje u smjesu od maslaca. Počnite i završite sa suhim sastojcima. Na kraju umiješajte ohlađenu kavu - smjesa će biti malo rjeđa, što je normalno.

Podijelite smjesu ravnomjerno u dva kalupa i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite biskvite da se hlade 10 minuta u kalupima, zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Za ganache nasjeckajte tamnu čokoladu i stavite je u zdjelu. U lončiću zagrijte slatko vrhnje do točke ključanja, zatim ga prelijte preko čokolade. Ostavite da odstoji 2-3 minute, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi pa ostavite ganache da se ohladi i zgusne do mazive konzistencije (oko 30 minuta). Na stalak za tortu ili tanjur stavite prvi sloj biskvita. Premažite ga tankim slojem ganachea. Na njega stavite drugi sloj biskvita i ravnomjerno premažite cijelu tortu preostalim ganacheom. Po želji ukrasite svježe ribanom čokoladom ili pospite kakao prahom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. veljača 2025 08:03