KAKO NAPRAVITI KROASANE?

Omiljeno lisnato pecivo ne dolazi iz Francuske već Austrije, priprema traje cijeli dan, ali na kraju se sve itekako isplati

Dok su mirisi svježe pečenih kroasana ispunjavali prostoriju, suradnik Dobre hrane Ivan Joshi Tomić otkrio nam je više od same pripreme savršeno hrskavog tijesta

Unatoč tome što danas povezujemo kroasane s Francuskom, zanimljivo je da oni zapravo nisu nastali tamo. Priča o kroasanima počinje u Beču, u 17. stoljeću, a zaslužna je za to... Marija Antoaneta! Kada je mlada austrijska princeza postala francuska kraljica, donijela je sa sobom ovu bečku deliciju i smjestila je u Pariz, gdje je polako postala simbol francuske gastronomije. Kroz godine, kroasan je prošao kroz brojne modifikacije, ali osnovna ideja ostala je ista - bogat, gotovo pahuljast sloj masnoće između svakog sloja tijesta.

Lisnato tijesto, osnovni sastojak za naše voljene kroasane sastoji se od samo nekoliko jednostavnih sastojaka: brašna, vode, soli i - naravno - puno masnoće. Iako zvuči jednostavno, pravi recept za lisnato tijesto zahtijeva strpljenje i preciznost. Tajna je u tome što se tijesto mora pet puta presavijati i preklapati, stvarajući nevjerojatan broj slojeva - čak do 1024! To je više nego dovoljno za one savršeno hrskave, prozračne, pahuljaste i sočne kroasane koje svi obožavamo, otkrio nam je suradnik Dobre hrane Ivan Joshi Tomić koji, osim što nam je pokazao proces izrade lisnatog tijesta i kroasana, otkrio i svoj recept s kojim ćete bez problema rekreirati ovo ukusno jelo te usput savladati jednu slatku povijesnu lekciju.

Dakle, sljedeći put kad uživate u kroasanu, sjetite se - ta mala poslastica nije samo običan pekarski proizvod, ona nosi sa sobom tisuće godina staru priču i jednako toliko puno slojeva!

LISNATO TIJESTO I KROASANI
Trebat će vam:

500 g brašna (T550)
10 g soli
50 g šećera
7 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
300 ml mlijeka (hladnog)
250 g maslaca (hladnog, ali savitljivog)
1 jaje (za premaz)

Priprema:
Tijesto:

Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac u velikoj zdjeli. Dodajte hladno mlijeko i počnite mijesiti tijesto rukama ili u kuhinjskom mikseru s nastavkom za tijesto, dok ne dobijete glatku i elastičnu smjesu. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne dodajete previše kako bi tijesto ostalo mekano. Pokrijte tijesto s kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se odmori i ohladi na hladnom mjestu (najbolje u hladnjaku) oko 1 sat. Ovo omogućava da se gluten opusti, što će kasnije olakšati daljnje obradivanje tijesta.

Laminacija (preklapanje tijesta):
Nakon što je tijesto odmorilo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Maslac izrežite u pravokutnik veličine otprilike 15x20 cm i stavite ga u sredinu tijesta. Preklopite tijesto tako da pokrije cijeli maslac s obje strane, stvarajući oblik omotnice. Razvaljajte tijesto u veći pravokutnik, pazeći da maslac ostane unutar tijesta. Započnite s prvim preklapanjem - presavijte tijesto na trećinu, pa preklopite drugi kraj preko njega kao knjigu. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovite ovaj postupak još dva puta, svaki put razvaljajući tijesto u pravokutnik i presavijajući ga na trećinu, pa na drugu trećinu. Nakon svakog preklapanja, stavite tijesto na 30 minuta u hladnjak kako bi se maslac učvrstio i spriječio da se rastopi.

Oblikovanje kroasana:
Nakon što ste završili s preklapanjem, razvaljajte tijesto na debljinu od oko 4 mm. Izrežite trokute, svaki otprilike 10 cm širok. Na svakom trokutu napravite mali rez, što će pomoći da se kroasani bolje zarolaju. Počnite rolati svaki trokut od baze prema vrhu, a na kraju malo savijte vrh prema van kako bi kroasani dobili svoj karakterističan oblik. Pazite da ne stisnete previše tijesto dok ga rolate, jer to može spriječiti da slojevi ostanu prozračni.

Dizanje:
Kada su kroasani oblikovani, stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između svakog. Pokrij ih s kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu na toplom mjestu oko 2 sata. Tijesto bi trebalo udvostručiti svoju veličinu i postati lagano i mekano. Ako ste u žurbi, možeš ih staviti i u pećnicu zagrijanu na 30°C (ili samo s uključenim svjetlom), što će ubrzati proces dizanja.

Premazivanje i pečenje:
Kada se kroasani udvostruče, premažite ih razmućenim jajetom. To će im dati predivnu zlatno-smeđu boju pri pečenju. Pecite kroasane u unaprijed zagrijanoj pećnici na 190°C (375°F) oko 18-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Tijekom pečenja, maslac unutar slojeva će se otopiti, stvarajući predivno prozračne i hrskave kroasane.

Savjet:
Ako želite da kroasani budu još bogatiji, možete u sredinu svakog trokuta staviti komadić čokolade, marmelade... Bit će još ukusniji i bogatiji!

Nakon pečenja, ostavite kroasane da se malo ohlade i uživajte u savršenoj slastici!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2025 09:02