
Tomahawk odrezak nije samo hrana – to je mesni ekvivalent sportske jurilice. Ogroman komad govedine s dugom, savršeno očišćenom kosti koja viri kao drška ratne sjekire. Nije dobio ime bez razloga – kad ga baciš na roštilj, zvuči kao da se sprema bitka, a miris koji se širi oko njega tjera ljude da se spontano okupe i gledaju.
Sve je počelo s klasičnim ribeye steakom, koji su američki rančeri i kauboji obožavali još u 19. stoljeću. Bio je masniji, sočniji i pun okusa, ali netko je u nekom trenutku pomislio: "A što ako ostavimo cijelu kost i napravimo da izgleda opako?" I tako je nastao Tomahawk – meso za one koji vole jesti s malo stila i puno drame.
Duga kost nije samo za izgled (iako, budimo realni, izgleda fantastično). Ona pomaže u sporijem i ravnomjernijem pečenju, dajući odresku dodatnu dozu okusa. Pravi znalci ga peku metodom reverse sear – polako na niskoj temperaturi, a onda na kraju udare po njemu na vrućoj vatri dok ne dobije savršenu, hrskavu koricu.
Ali Tomahawk nije samo stvar tehnike – on je statusni simbol. Pogledaj malo društvene mreže: čim se negdje pojavi ogroman komad mesa s dugom kosti, znaš da će ljudi vaditi mobitele. Chefovi ga režu s teatralnim pokretima, slavni mesari poput Salt Baea posipaju ga solju s visine, a mesoljupci ga doživljavaju kao sveti gral steakova.
A kad ga jednom probaš, nema povratka. To je kao da si cijeli život vozio običan auto, a onda sjeo u trkaći bolid. Sve ostalo odjednom djeluje – premalo.
Ovaj odrezak volimo jer je lijepo prošaran masnoćom što mu daje dodatnu sočnost, a ako pitate našeg suradnika Ivana Joshija Tomića ovaj odrezak će se savršeno sljubiti s čipsom od krumpira i kaubojskim umakom.
TOMAHAWK STEAK S DOMAĆIM ČIPSOM I KAUBOJSKIM UMAKOM
Trebat će vam:
Za odrezak:
1 tomahawk odrezak (bez “ručke”, debljina oko 3 prsta)
sol i svježe mljeveni crni papar
2 žlice ulja
2 žlice maslaca
2 češnja češnjaka (zgnječena)
2 grančice timijana ili ružmarina
Za domaći čips:
2 velika krumpira (npr. russet), tanko narezana
ulje za prženje
sol po ukusu
Za kaubojski umak:
60 g maslaca (otopljenog)
2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
1 žlica svježeg peršina (sitno sjeckanog)
1 žlica limunovog soka
½ žličice ljute paprike
sol i papar po ukusu
Priprema:
Izvadite meso iz hladnjaka 30-60 minuta prije pečenja. Posolite s obje strane. Zagrijte tavu dok ne počne dimiti, dodajte ulje. Pecite 3.5–4 minute po strani. Zadnju minutu dodajte maslac, češnjak i timijan, pa žlicom okupajte steak. Izvadite i pustite da odmori 5–7 minuta. Narezane krumpire isperite i osušite. Pržite u dubokom ulju na 170–180 °C do zlatne boje (oko 3–4 minute). Ocijedite na papirnatom ručniku i posolite. U zdjelici pomiješajte otopljeni maslac, češnjak, peršin, limun, papriku, sol i papar. Po želji dodajte kapljicu Worcestershire umaka ili malo senfa.
Narežite odrezak poprečno na tanke šnite i poparite, posolite (ako još treba).
Komentari (0)
Komentiraj