Starinski recept

Njezine salenjake ste obožavali, a tek će vas ovaj kolač Slavonke Katice vratiti u djetinjstvo

Katica Čaklovac radi ovaj kolač kako su ga pravile njezina majka i svekrva, a nekad su u njega, umjesto šljiva, znale staviti i grožđe

Naša priča o obitelji Čaklovac, točnije o slatkim receptima sa salom i svinjskom masti mame Katice i živopisnim fotografijama sina Marka, koju smo s vama podijelili ove zime - bila je apsolutni hit! Recepti Katice Čaklovac za salenjake, ali i za kolombare, paprenjake i osinjake čitali su se, dijelili i spominjali još tjednima nakon objave. A mnogi među vama pisali su nam i kako su kolači koje ste napravili po Katičinim receptima, baš onakvi kakvima smo ih opisali - savršeni! I baš onakvi kakvima ih pamtite iz djetinjstva kad ste baki, rodbini ili obiteljskim prijateljima putovali u Slavoniju.

image

Marko i Katica Čaklovac

Tomislav Krišto/Cropix

Stoga nas je jako razveselilo kad je Marko, koji na Instagram profilu @okusi.slavonije dijeli mamine slatke i tatine slane delicije te razglednice iz njihove slavonske kuhinje i vrta, objavio fotografije kolača koji smo također jako voljeli kao djeca.

Riječ je o jednostavnom, a slasnom kolaču od šljiva, kojima je baš sad sezona. A Katica je, čim se dokopala lijepih plavih bistrica, odmah posegnula za svojom obiteljskom kuharicom i zamijesila tijesto kako bi ga napravila.

image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije

"Pravile su taj kolač i moje bake, pa ga sad pravi evo i mama kako je od njih naučila. U principu je to njihovo klasično dizano tijesto koje uvijek jednako prave kada pripremaju neki kolač, što se kod nas kaže "u kvas". Već ona zna koliko germe ide na određenu količinu tekućih sastojaka (smije se, jer nam je poznata njezina "odokativna metoda") i onda dodaje brašno dok ne umijesi kako je njoj dobro pod rukom", govori nam Marko.

image

Katica Čaklovac

Tomislav Krišto/Cropix

Iskusne domaćice će znati, dodaje, kako je to tijesto isto i za buhtle, no u ovom se slučaju tanje valja, pa se gore slažu šljive i zalijevaju kajmakom i šećerom.

I na kraju, otkriva nam još jednu tajnu - nekada su umjesto šljiva u ovaj kolač znali stavljati i grožđe.

image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije

KOLAČ SA ŠLJIVAMA PO RECEPTU KATICE ČAKLOVAC

Trebat će vam:

ZA TIJESTO 1:

1 jušna žlica glatkog brašna
½ kockice svježe germe (kvasca)
1 jušna žlica šećera
1 dcl mlakog mlijeka

ZA TIJESTO 2:
370 ml mlakog mlijeka
0.5 dcl ulja
1 jaje
½ prašaka za pecivo
3 g soli
10 g šećera
580 g glatkog brašna

Priprema:

U posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto stavite jednu jušnu žlicu brašna, rukama izmrvite pola kockice svježe germe (kvasca), dodajte jednu jušnu žlicu šećera i prelijete preko toga 1 dcl mlakog mlijeka te ostavite poklopljeno na toplom mjestu kako bi germa nabubrila.

Nakon što je germa nabubrila u posudu ulijte 370 ml mlakog mlijeka te postepeno dodajte brašno. Kada dođe do srednje gustoće dodajte pola prašaka za pecivo, ulje, sol, šećer te jedno jaje. Miješajte dok se sve ne sjedini te postepeno dodajte ostatak brašna dok se ne umijesi tijesto.

Poklopite i ostavite na toplom mjestu da tijesto naraste.

image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije
image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije
image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije

Kada je tijesto naraslo, razvaljajte ga malo tanje te prebacite u nauljenu tepsiju i premažite uljem.

image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije
image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije

Poslažete polovice šljiva (lagano ih utisnuti u tijesto) i ostavite cca pola sata na sobnoj temperaturi da tijesto malo naraste pa ubacite u pećnicu na 200°C otprilike 20-ak min da se kolač ispeče do pola (kada tijesto naraste i poprimi blago rumenu boju).

image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije

Izvadite van i zalijete sa kajmakom te posipate krupnim šećerom. Vratite u pećnicu da se ispeče do kraja otprilike još 20-25 minuta.

image

Kolač od šljiva po receptu Katice Čaklovac

Marko Čaklovac/Okusi Slavonije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 10:12