
Sezona krafni je na svom vrhuncu, nude se u svakoj slastičarnici i sve kućne kuharice i kuhari pripremaju ih kod kuće. No, što ako i niste baš od prženog tijesta, ali vam se svejedno jede kakva dizana poslastica punjena omiljenom kremom ili džemom? Možda je baš ovo vrijeme idealno da se počastite domaćim buhtlama ili umijesite tijesto za popularne talijanske maritozze. Na vašu (a i našu, nećemo si lagati) sreću, kroz godine smo skupili dobre recepta za oba klasika i ostavljamo ih u nastavku.
TKO UOPĆE MOŽE ODOLJETI TOPLIM BUHTLAMA?
Tople buhtle jedna su od naših omiljenih slastica i najviše ih volimo u ovo, hladnije doba godine. Proces pripreme je sličan onom kojeg se pridržavamo i kod pripreme krafni, samo što je termička obrada jednostavnija, jer nije potrebno paziti na detalje kao što je, primjerice, prsten kod pečenja. Najvažnije je buhtle dobro dići i koristiti kvalitetne sastojke te dobro aromatizirati tijesto. Sve ostalo će odraditi pećnica, a na vama je onda još samo da uživate. U nastavku ostavljamo poveznicu na recepte za dobre klasične i bezglutenske buhtle, a i za one s bučom.
PLUS, RECEPT ZA MEKE BUHTLE S BUČOM I ČOKOLADOM
MARITOZZI NA VAŠ NAČIN
Talijanska poslastica maritozzi također se radi od dizanog tijesta, ali se tradicionalno puni tučenim slatkim vrhnjem i u njima se najčešće uživa uz šalicu kave. U nekim talijanskim slastičarnicama maritozze ćete pronaći posipane orašastim plodovima ili kandiranim voćem, a kada su prije nekoliko godina ove slatke loptice bile hit u Zagrebu, u pekarnici Noel Bread & Deli punili su ih (i još uvijek pune, ako ih ipak samo želite kupiti) aromatiziranim kremama i džemovima. Ako to napravite i kod kuće, nitko vas neće osuđivati (osim ako možda živite s Talijankom ili Talijanom), a bit će još zanimljiviji. Maritozze, recimo, baš kao i krafne, možete puniti i džemom od marelice pa dodati i tučeno vrhnje ili laganu kremu na bazi mascarpone sira i slatkog vrhnja. U nastavku vam ostavljamo recept koji smo svojevremeno dobili od tadašnje ekipe iz Noela, a koji vam, ako ipak želite nešto klasičniju varijantu, može poslužiti i samo kao dobra inspiracija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....