![36155607](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/01/k_36155607_640.jpg)
Za nedavnog ženskog druženja, gdje su, kako možete pretpostaviti, redovito tema i recepti te što će se tog tjedna kuhati, netko je u društvu spomenuo kako će napraviti sarma-varivo!? "Sarma što?", čulo se u isti glas uz podignute obrve svih za stolom. Neke među nama su se i podsmjehnule misleći kako se radi o nehotičnom lapsusu. Međutim, ispalo je da nije. Naime, nekad davno, a u nedostatku vremena da zamota sarmu, naša si je draga prijateljica olakšala pripremu. Tako je, kaže, nastalo sarma-varivo koje od onda redovito sprema i koje, prema njezinim riječima, svi obožavaju, a njoj je "skratilo muke" duge pripreme ovog klasika u izvornom obliku.
Ova lažna sarma gotovo je za čas, ima okus "prave stvari", a sasvim sigurno će vam biti povod da češće posegnete za ovom idejom, pa vam recept ostavljamo u nastavku.
LAŽNA SARMA
Trebat će vam:
500 g mljevenog mesa
1 veća glavica kiselog kupusa
120 g riže
1 l goveđeg ili drugog mesnog temeljca
1 luk
4 režnja češnjaka
300 ml umaka od rajčice*
2 žlice koncentrata od rajčice*
2 žlice sušene dimljene crvene paprike*
1-2 lovorova lista
vezica svježeg peršina
ulje
sol i papar
* količinu ovih namirnica prilagodite kako vi i vaši ukućani najviše volite
Priprema:
Glavicu kupusa očistite i narežite po želji (najbolje na četvrtine pa na trake).
Luk i peršinov list sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite.
U lonac, na zagrijano ulje stavite pirjati luk dok ne uvene i postane staklen. Dodajte mu mljeveno meso, začinite ga i tako pirjajte dok meso ne promijeni boju. U pirjano meso sad dodajte protisnuti češnjak pazeći da ne izgori, treba tek pustiti aromu. U lonac zatim stavite narezan kiseli kupus, koncentrat i umak od rajčice, papriku, lovor, peršin i podlijte temeljcem. Pustite da zavrije pa dodajte rižu i smanjite vatru i kuhajte još 10-ak minuta. Kušajte, probajte je li riža kuhana, pa po želji još dokuhajte i dodatno začinite sa soli i paprom. Na kraju, izvadite lovorov list, pa servirajte uz kuhani ili pire od krumpira ili, jednostavno, uz domaći kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....