![36222194](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/12/k_36222194_640.jpg)
Ovih dana na društvenim mi mrežama neprestano iskaču videorecepti za palačinke iz pećnice. I to nisu one "dutch baby" prozračne palačinke, nego samo smjesa za palačinke ispečena u posudi za pečenje. Već je na oko jasno da je sve to skupa dosta suho, žilavo i gumenasto, pa se u testiranje takve slastice nisam htjela ni upuštati, koliko god "olakšava posao". Umjesto toga, od sastojaka za palačinke napravila sam popoverse, jorkširski puding ili kako god ova pufasta peciva od tri-četiri sastojka želite nazvati.
Britanci ih obožavaju, vole ih i Amerikanci, a meni se čine kao idealna alternativa upravo tim sada toliko popularnim palačinkama iz pećnice. Sve što vam treba je kalup za muffine, jaja, brašno, maslac, mlijeko i sol. Dakle, ako u kuhinjskom ormariću i hladnjaku imate sastojke za palačinke, imate i za popoverse (zbilja ne znam kako bih ovo prevela na hrvatski jezik).
U smjesu, naravno, možete dodati i malo šećera, ali to zapravo i i neće biti potrebno, jer je bolje da su neutralnog okusa, pa im kasnije možete dodati i džem i, primjerice, neki fini sir, i kremu od pistacije, i pršut i poširano jaje (ako vam nije dovoljno jaja). Britanci ih, recimo, poslužuju uz gusti mesni umak, pa svakako razmislite i o tome, umjesto knedla od kruha.
Plus, dobri su i sljedeći dan, samo ih lagano zagrijte u pećnici, mikrovalnoj ili fritezi na vrući zrak. Dakle, zaboravite na palačinke iz pećnice koje navodno olakšavaju život, ovo je recept koji vam zapravo i zaista treba. Zahvaliti mi možete kasnije.
POPOVERS (NAJJEDNOSTAVNIJA PECIVA OD JAJA)
Trebat će vam:
150 g brašna
230 ml mlijeka
4 jaja
30 g maslaca za smjesu
10 g maslaca za kalup
prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte jaja i mlijeko, dodajte otopljenih 30 grama maslaca i prstohvat soli. Dobro povežite pa dodajte i brašno i umiješajte. Trebali biste dobiti gustu smjesu. Kalup za muffine ubacite u pećnicu i pustite da se zagrijava do 220 stupnjeva. Kalup za muffine potom premažite maslacem (preostalih 10 grama), vratite nakratko u pećnicu da bi se maslac zagrijao pa u vrući kalup stavljajte smjesu. Pecite 15 do 20 minuta ili dok se peciva lijepo ne napušu. Poslužite uz džem, slatke kreme, sireve i nareske...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....