ZA POD ZUB

Ma kakve palačinke iz pećnice! Ova peciva od četiri sastojka daleko su bolja i napraviti ih može baš svatko

Ponekad se najbolje okrenuti klasici, a ne samo slijepo slijediti trendove. Pa čak i kada zbog toga ostanete bez palačinke

Ovih dana na društvenim mi mrežama neprestano iskaču videorecepti za palačinke iz pećnice. I to nisu one "dutch baby" prozračne palačinke, nego samo smjesa za palačinke ispečena u posudi za pečenje. Već je na oko jasno da je sve to skupa dosta suho, žilavo i gumenasto, pa se u testiranje takve slastice nisam htjela ni upuštati, koliko god "olakšava posao". Umjesto toga, od sastojaka za palačinke napravila sam popoverse, jorkširski puding ili kako god ova pufasta peciva od tri-četiri sastojka želite nazvati.

image
Lidija Lončarić/

Britanci ih obožavaju, vole ih i Amerikanci, a meni se čine kao idealna alternativa upravo tim sada toliko popularnim palačinkama iz pećnice. Sve što vam treba je kalup za muffine, jaja, brašno, maslac, mlijeko i sol. Dakle, ako u kuhinjskom ormariću i hladnjaku imate sastojke za palačinke, imate i za popoverse (zbilja ne znam kako bih ovo prevela na hrvatski jezik).

image
Lidija Lončarić/

U smjesu, naravno, možete dodati i malo šećera, ali to zapravo i i neće biti potrebno, jer je bolje da su neutralnog okusa, pa im kasnije možete dodati i džem i, primjerice, neki fini sir, i kremu od pistacije, i pršut i poširano jaje (ako vam nije dovoljno jaja). Britanci ih, recimo, poslužuju uz gusti mesni umak, pa svakako razmislite i o tome, umjesto knedla od kruha.

Plus, dobri su i sljedeći dan, samo ih lagano zagrijte u pećnici, mikrovalnoj ili fritezi na vrući zrak. Dakle, zaboravite na palačinke iz pećnice koje navodno olakšavaju život, ovo je recept koji vam zapravo i zaista treba. Zahvaliti mi možete kasnije.

image
Lidija Lončarić/

POPOVERS (NAJJEDNOSTAVNIJA PECIVA OD JAJA)

Trebat će vam:

150 g brašna
230 ml mlijeka
4 jaja
30 g maslaca za smjesu
10 g maslaca za kalup
prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte jaja i mlijeko, dodajte otopljenih 30 grama maslaca i prstohvat soli. Dobro povežite pa dodajte i brašno i umiješajte. Trebali biste dobiti gustu smjesu. Kalup za muffine ubacite u pećnicu i pustite da se zagrijava do 220 stupnjeva. Kalup za muffine potom premažite maslacem (preostalih 10 grama), vratite nakratko u pećnicu da bi se maslac zagrijao pa u vrući kalup stavljajte smjesu. Pecite 15 do 20 minuta ili dok se peciva lijepo ne napušu. Poslužite uz džem, slatke kreme, sireve i nareske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. veljača 2025 10:44