ZA POD ZUB

Ako volite francuski krumpir, a ne bježite ni od dobre slane pite, ovo jelo moglo bi vam se svidjeti

Spojila sam najbolje od dva poznata klasika i dobila jelo koje ću, sigurna sam, još puno puta ponoviti u različitim varijantama

Kad sam bila mala, kod kuće je često na meniju bio francuski krumpir. Nije mi to bilo najdraže jelo na svijetu, možda zbog kuhanih jaja jer oduvijek volim samo bjelanjak (za razliku od pečenih, kod kojih tekući žumanjak obožavam), a možda zato što je cijelo jelo bilo tako kaotično. Recimo, nisi ga mogao rezati na lijepe komade, nego si morao vaditi žlicom i uvijek si dobio različitu količinu krumpira i kobasice. Onda sam odrasla, počela sama kuhati i francuski krumpir jednostavno nekako izbacila s menija. Sve donedavno kada sam se baš tog okusa ponovno sjetila i pomislila - pa zašto ne bih napravila jelo koje će me podsjetiti na djetinjstvo, ali će zapravo biti još bolje (oprosti, mama). Tako je nastao ovaj složenac koji nije ni francuski krumpir, ni quiche, nego je nešto između i meni se baš sviđa.

image
Lidija Lončarić/

Izbacila sam kuhana jaja i na vrh dodala jedno kuhano 7 minuta, s džemastim žumanjkom, a krumpir sam iskoristila za na dnu hrskavu, a iznutra kremastu podlogu umjesto prhkog tijesta. Već vidim da je ovo jedno od onih jela koja ću rado ponavljati na duge i spore dane prepune zadataka jer aktivnog rada ovdje ima ravno 10 minuta, sve ostalo je strpljivo čekanje i upijanje mirisa.

image
Lidija Lončarić/

SLOŽENAC OD KRUMPIRA I KOBASICA
Trebat će vam:

10-ak krumpira (ili koliko vam je posuda velika)
1 par kobasica
slanina (po želji)
50 g sira po želji (cheddar je odlična ideja, ali može i bilo koji drugi ribani i topivi)
1 poriluk
drugo povrće po želji (blitva, kelj, a mogu i gljive)
2 jaja
100 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
maslac i ulje
sol i papar
začinsko bilje (timijan, svježi peršin...)
Priprema:
Krumpir skuhajte. Posudu za pečenje premažite maslacem i na dno stavite krumpir pa ga spljoštite dnom čaše. Posolite i poprskajte s malo ulja. Poriluk, kobasice i drugo povrće po želji kratko pirjajte na tavi na malo ulja. U posudi pomiješajte jaja i vrhnje za šlag pa dodajte pirjano povrće i kobasicu. Začinite soli, paprom, timijanom i drugim začinima po želji. Dodajte ribani topivi sir. Pomiješajte i prelijte po krumpiru. Pecite na 200 stupnjeva 40-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu boju. Poslužite uz meko kuhano jaje ili žlicu kiselog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2025 10:40