Znam da vam se ljeti ne da kuhati satima. Ili uopće. Često se ne da ni meni, a to mi je posao. Ali ljeto nas s razlogom uspori, jer ove temperature naprosto zahtijevaju laganiju hranu. Nit vodilja mi je bila što bih mogla napraviti s rajčicom čija je sezona napokon krenula. A za nekoga tko je veliki ljubitelj ovih crvenih ikona ljeta, zaista je dovoljno samo malo soli i maslinova ulja da je gurmanski doživi. No, ima tih nekoliko jela uz koja rajčice odlično idu, a sva tri sam iskombinirala s tjesteninom kako bi djeca bila zadovoljna, punih trbuščića, a cijela obitelj jela izvrsno ljetno jelo. Tagliatelle s kozicama malo sam obogatila s crvenim pestom, odnosno finim hladnim umakom od sušenih rajčica. Njega možete kupiti gotovog ili vrlo jednostavno napraviti sami kod kuće. Potrebna vam je sjeckalica u kojoj sameljite sušene rajčice, maslinovo ulje, malo limunova soka, češnjak, sol i papar te puno svježeg bosiljka, a možete dodati i mljevene tostirane bademe.
Neki ljudi (čitaj: ja) umak dodatno obogate parmezanom, ali tu odluku prepuštam vama. Drugo jelo je isto vrlo često na ljetnim stolovima, a ovo je moja verzija salate s tjesteninom u kojoj ima brdo svježeg povrća, te je kremasti umak na bazi grčkog tipa jogurta. I zadnja, meni najdraža, tjestenina s umakom od pečenih rajčica. Ne znam koliko puta svakog ljeta radim ovo jelo, naprosto obožavam ovaj način pripreme rajčica. Najčešće koristim cherry sortu, samo ih prepolovim, odmah s njima u tavu stavim sve preostale sastojke iz recepta, upalim vatru i pustim je da odradi čudo sa slasnim rajčicama. Poslije dodam po želji što god mi je u hladnjaku, te obogatim tjesteninu sa svježim tikvicama. Ništa ne govori ljeto kao kombinacija crvenih i zelenih sastojaka!
Tjestenina sa šugom od pečenih rajčica
Osvježavajuća hladna salata od rajčica, slanutka, grčkog jogurta i tjestenine
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....