Iako smo ih navikli obično jesti u drugim varijantama, batat i slanutak izvrsno se slažu u jušnoj izvedbi

Varivo od batata i slanutka držat će vas sitima satima, a gotovo je za samo 30 minuta

Ovo varivo osvojit će vas jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa
 Biljana Blivajs /Cropix

Batat se u proteklih nekoliko godina nametnuo kao sjajan sastojak mnogih jela. Iako ga najčešće pripremamo pečenog u pećnici ili kao pire, odličan je i u varivima. Ima specifičan slatkasti okus, zbog čega se sjajno spaja s nečim neutralnim kao što je slanutak, ukusnom i nutritivno vrijednom grahoricom. Batat i slanutak „na juhu“ u spoju s pomno odabranim začinima čine hranjivo, aromatično varivo, idealno za hladne dane.

Bilo da tražite zdrav ručak ili nešto novo što će obogatiti vaš jelovnik, ovo varivo osvojit će vas jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – baš onako kako to čine najbolji recepti iz prošlosti prilagođeni modernim vremenima. Sastojke i pripremu pogledajte u videu!

Varivo s batatom i slanutkom

Sastojci za 4 osobe:

1 veliki batat, oguljen i narezan na kockice

1 mrkva, narezana na kolutiće

1 svježa crvena paprika, narezana na kockice

2 žličice Vegeta Natur paste češnjaka

2 jušne žlice Vegeta Natur paste luka

pola žličice Vegeta Maestro ljute paprike

200 ml Podravka passate

400 g Podravka slanutka

500 ml Podravka povrtnog temeljca

1 Vegeta Maestro lovorov list

2 žlice maslinovog ulja

150 ml creme fraiche ili kiselog vrhnja

sol i papar po ukusu

svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, svježu crvenu papriku i batat, kratko pirjajte. Dodajte list lovora.

Umiješajte paste od luka i češnjaka, te kratko pirjajte. Dodajte ljutu papriku. Ulijte povrtni temeljac. Pustite da zakuha a zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok batat nije gotovo mekan.

Umiješajte passatu i popaprite, a zatim slanutak i kratko prokuhajte. Ako želite gušče varivo, dio povrća usitnite štapnim mikserom.

Ukrasite varivo svježim peršinom i poslužite uz creme fraiche ili kiselo vrhnje.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. siječanj 2025 09:27