
Malo koje jelo može se mjeriti sa slasnom pohanom piletinom pa, kada naiđemo na restoran koji nudi stvarno dobru, najprije ga neko vrijeme tajimo i držimo samo za sebe, a onda preporuku ipak rado podijelimo, kako bismo kasnije o njoj mogli diskutirati s prijateljima i poznanicima gurmanima. Tako je nekako bilo i s pohanim picekom iz Vinske kleti Kurtalj. Tamo ga, naime, Andreja Štajnkler radi toliko dobro da, jednom kada ga probate, već pri prvom zalogaju shvatit ćete da mu niti jedan drugi nije ravan. A ako ćemo iskreno, vjerojatno ćete krenuti propitkivati čak i one koje kao najbolje pamtite iz djetinjstva.
Andreju smo već u nekoliko navrata tražili da nam otkrije tajnu pripreme, a ona, pomalo skromna, ali i dovitljiva, na kraju nam je rekla da ćemo najbolje naučiti ako stojimo pored nje kada ga priprema. Andreja kaže da je, osim u postupku, tajna i u dobroj, domaćoj piletini pa svakako vodite računa i o tome. Sve ostalo, korak po korak, čeka vas u nastavku.
KORAK 1
Najprije otkostite meso.
KORAK 2
Meso prvo posolite s obje strane. Koristite komade s kožom.
KORAK 3
Uvaljajte u brašno, u jaja, pa u prezle. Niti jednu od ovih komponenti nije potrebno dodatno začiniti.
KORAK 4
Kada meso uvaljate u prezle, napravite to laganim pokretima. Nemojte pritiskati.
KORAK 5
Pecite meso u dubokoj, vrućoj masti i pobrinite se da je ima dovoljno. Pržite na laganoj vatri i pazite da se sve ravnomjerno zarumeni.
KORAK 6
Kad je meso gotovo, stavite ga u mrežicu da se ocijedi od viška masnoće.
POSLUŽIVANJE
Preporuka je poslužiti pohanu piletinu uz restani krumpir i još vruću.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....