ŠTO KUHATI?

Jedna glavica kupusa, tri dobra jela! Skuhajte klasik na žlicu ili je iskoristite na dva još slasnija načina

Jeste li više za kupus na žlicu ili volite isprobati nešto novo? Ove tri ideje neće vas razočarati, a neće vas ni koštati previše

Glavica kupusa može biti puno više od, primjerice, klasične salate uz pečenje ili pohance s pire krumpirom. Pretvorite je u tri baš dobra jela koja će, jednom kada ih napravite, vrlo vjerojatno ući i u stalnu postavu na vašem tjednom meniju, barem dok kupusa ima i na klupama tržnica ne zamijeni ga neko drugo povrće.

Zaputite se, stoga, do svoje kumice ili glavicu lijepog, zdravog kupusa kupite u supermarketu. Koštat će vas od 1,5 eura do oko 3, 4 eura, ovisi gdje kupujete, i od nje napravite dobar, bogat, a jednostavan ručak ili prilog. U nastavku donosimo tri top ideje.

KLASIK BEZ KOJEG SE NE MOŽE

Prisiljeno ili slatko zelje, kako ga još nazivaju, jelo je za koje vam neće trebati previše sastojaka, a jednom kada iz lonca zamiriše kombinacija rajčice i kupusa, podsjetit će vas na neke mlađe, slađe i bezbrižnije dane. U ljeto ovo jelo radimo s domaćim, sočnim rajčicama, a zimi koristimo one koje smo ljeti spremili u teglice ili pelate i passatu koje smo kupili u supermarketu.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Al Gonzalez/Getty Images/istockphoto

JELO KOJE MIJENJA POGLED NA KUPUS

Ako još niste probali, svakako biste trebali barem pokušati glavicu kupusa ubaciti u pećnicu. Odličan recept za pečeni kupus s komadićima slanine svojevremeno je s nama podijelio slovenski chef Jorg Zupan. Naravno, sastojke i količine uvijek možete prilagoditi i vlastitim željama i potrebama, a ovo jelo poslužiti možete uz neutralniji prilog po želji, primjerice rižu ili palentu.

PEČENI KUPUS PO RECEPTU JORGA ZUPANA

image
Marko Miščević/Cropix

I SALATA MOŽE BITI SLASNA

Volite klasičnu kupus salatu, koja je idealan dodatak pečenjima i pohancima s pire krumpirom? Onda će vam se svidjeti i naš idući prijedlog. Riječ je o kremastoj salati s kupusom recept za koju smo pronašli na portalu Food52 i koji nas je, što zbog jednostavne pripreme, a što zbog kremoznosti, osvojio na prvu.

image
Eyeem Mobile Gmbh/Getty Images

Sve što trebate napraviti je nasjeckati kupus na tanke rezance. Zatim na tavi tostirajte sezam dok ne poprimi zlatnu boju pa ga takvog prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete teksturu pjeska. Tako pripremljen sezam pomiješajte s majonezom, malo rižina octa (ako vam nije pri ruci, koristiti možete i limunov sok ili drugu kiselinu po želji), tahinijem*, soja sosom, sezamovim uljem i šećerom. Količine prilagodite svojim potrebama i, dok ga radite, povremeno probajte umak, kako biste dobili okuse po svom guštu. Sve dobro promiješajte. Kupus stavite u zdjelu i pospite dobivenim dressingom. U originalnom receptu dodaje se i furikake, dodatak koji se radi od sezama, algi, ribljih pahuljica, začina i soli, ali ako vam nije pri ruci, ovaj korak možete preskočiti. Salata će svejedno biti više nego ukusna. Cijeli recept potražite ovdje.

Tahini, pastu od sezama, možete napraviti i sami tako da sezam tostirate, a zatim ga još toplog blendate dok ne dobijete pastu. Po potrebi i želji, kako biste ubrzali proces, dodati mu možete i malo neutralnog ulja, a želite li, dodati možete i malo soli.

Tahini je inače obavezan dodatak humusu, ali koristiti ga možete i u drugim slatkim i slanim jelima, dodati u dressing ili od njega napraviti umak s grčkim jogurtom, spajati s čokoladom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2025 12:19