Glavica kupusa može biti puno više od, primjerice, klasične salate uz pečenje ili pohance s pire krumpirom. Pretvorite je u tri baš dobra jela koja će, jednom kada ih napravite, vrlo vjerojatno ući i u stalnu postavu na vašem tjednom meniju, barem dok kupusa ima i na klupama tržnica ne zamijeni ga neko drugo povrće.
Zaputite se, stoga, do svoje kumice ili glavicu lijepog, zdravog kupusa kupite u supermarketu. Koštat će vas od 1,5 eura do oko 3, 4 eura, ovisi gdje kupujete, i od nje napravite dobar, bogat, a jednostavan ručak ili prilog. U nastavku donosimo tri top ideje.
KLASIK BEZ KOJEG SE NE MOŽE
Prisiljeno ili slatko zelje, kako ga još nazivaju, jelo je za koje vam neće trebati previše sastojaka, a jednom kada iz lonca zamiriše kombinacija rajčice i kupusa, podsjetit će vas na neke mlađe, slađe i bezbrižnije dane. U ljeto ovo jelo radimo s domaćim, sočnim rajčicama, a zimi koristimo one koje smo ljeti spremili u teglice ili pelate i passatu koje smo kupili u supermarketu.
JELO KOJE MIJENJA POGLED NA KUPUS
Ako još niste probali, svakako biste trebali barem pokušati glavicu kupusa ubaciti u pećnicu. Odličan recept za pečeni kupus s komadićima slanine svojevremeno je s nama podijelio slovenski chef Jorg Zupan. Naravno, sastojke i količine uvijek možete prilagoditi i vlastitim željama i potrebama, a ovo jelo poslužiti možete uz neutralniji prilog po želji, primjerice rižu ili palentu.
PEČENI KUPUS PO RECEPTU JORGA ZUPANA
I SALATA MOŽE BITI SLASNA
Volite klasičnu kupus salatu, koja je idealan dodatak pečenjima i pohancima s pire krumpirom? Onda će vam se svidjeti i naš idući prijedlog. Riječ je o kremastoj salati s kupusom recept za koju smo pronašli na portalu Food52 i koji nas je, što zbog jednostavne pripreme, a što zbog kremoznosti, osvojio na prvu.
Sve što trebate napraviti je nasjeckati kupus na tanke rezance. Zatim na tavi tostirajte sezam dok ne poprimi zlatnu boju pa ga takvog prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete teksturu pjeska. Tako pripremljen sezam pomiješajte s majonezom, malo rižina octa (ako vam nije pri ruci, koristiti možete i limunov sok ili drugu kiselinu po želji), tahinijem*, soja sosom, sezamovim uljem i šećerom. Količine prilagodite svojim potrebama i, dok ga radite, povremeno probajte umak, kako biste dobili okuse po svom guštu. Sve dobro promiješajte. Kupus stavite u zdjelu i pospite dobivenim dressingom. U originalnom receptu dodaje se i furikake, dodatak koji se radi od sezama, algi, ribljih pahuljica, začina i soli, ali ako vam nije pri ruci, ovaj korak možete preskočiti. Salata će svejedno biti više nego ukusna. Cijeli recept potražite ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....