Božanstveno jelo

I hrskava i kremasta! Isprobajte ovu slasnu tradicionalnu talijansku punjenu pitu

Pasqualina je jelo koje se u Italiji tradicionalno, kako joj i ime govori, priprema za Uskrs. No, to ne znači da je ne možete isprobati već danas

U Italiji postoji bogata gastronomska tradicija vezana uz Uskrs, a ona u mnogim dijelovima ove zemlje, premda izvorno potječe iz Ligurij, znači i pripremu torte pasqualine, talijanske uskrsne pite s jajima. Dobra stvar kod ove pite je da sami možete odabrati koje ćete tijesto koristiti, a još bolja da taman imate vremena isprobati recept i prilagoditi ga svojim okusima prije nego što ga odlučite servirati na uskrsnom stolu. Nije na odmet dodati i kako jelo poput ovoga može biti samostalan obrok, ali i kako je jednako slasno i kad se ohladi. Protiv bogatog kremastog punjenja s jajima sasvim sigurno nitko neće imati ništa protiv. Neka vam je u slast.

image
Olga Kolesnikova/Getty Images/istockphoto

PASQUALINA (TALIJANSKA USKRSNA PITA OD ŠPINATA S JAJIMA)

Za tijesto:
375 g oštrog brašna
1 žličica soli
4 žlice maslinova ulja

Savjet više! Za ovaj recept možete koristiti domaće vučeno tijesto, lisnato, ali i prhko tijesto, već ovisno o tome što vam je pri ruci i što više volite.

Za nadjev:
1,2 kg lisnatog povrća (špinata, blitve i slično)
2 žlice maslinova ulja plus još za premazivanje
1 veliki luk
sol i papar
ribani muškatni oraščić
250 g ricotte
85 g ribanog parmezana
9 velikih jaja
2 žličice šećera po želji

image
Olga Kolesnikova/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Stavite brašno u veliku zdjelu. U čašu vode stavite žličicu soli i četiri žlice ulja pa pomiješajte, a zatim mješavinu izlijte u zdjelu s brašnom i miješajte sve dok ne oblikujete tijesto. Prebacite kuglu tijesta na blago pobrašnjenu podlogu i mijesite dvije do tri minute dok ne postane glatko. Ako se tijesto lijepi, dodajte malo brašna po potrebi. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.

U velikom loncu pustite za zavrije voda, a zatim u etapama blanširajte lisnato povrće tako što ćete ga potopiti u kipuću vodu tek toliko da povene, a zatim prebacite povrće u cjedilo da se ohladi pod mlazom hladne vode. Kada ste sve blanširali, podijelite povrće u četiri dijela i rukom pokušajte iscijediti što više vode. Grubo usitnite povrće velikim nožem, a zatim ponovno ocijedite.

Zagrijte dvije žlice ulja u širokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjeni luk i malo soli te kuhajte uz miješanje oko pet minuta odnosno dok ne omekša. Dodajte usitnjeno lisnato povrće, posolite i popaprite pa dobro izmiješajte. Maknite s vatre i dodajte muškatni oraščić, ricottu i pola količine parmezana pa pomiješajte. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.

Umutite četiri jaja. Odvojite tri žlice umućenih jaja sa strane, a ostatak dodajte u povrće te dobro izmiješajte pa pustite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 190 °C.

image
Olga Kolesnikova/Getty Images/istockphoto

Razrežite tijesto na četiri dijela i oblikujte kugle. Izvaljajte svaku kuglu u jako tanki krug promjera 30 cm. Stavite prvi sloj tijesta u okrugli lim za pite iste širine koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Lagano premažite uljem pa stavite iduće tijesto u lim. Ravnomjerno rasporedite povrće preko tijesta u sloju debljine do 5 cm tako da ostavite prazni rub od 2,5 cm tijesta. Izravnajte površinu. Žlicom napravite pet udubljenja u sloju povrća i razbijte jaje u svaku udubinu. Pospite ostatkom parmezana. Prekrijte trećim komadom tijesta i premažite ga lagano maslinovim uljem. Stavite posljednji komad tijesta na vrh. Nožićem odrežite višak tijesta. Presavijte vanjske rubove i stisnite ih kako biste zatvorili pitu sa svih strana. Premažite vrh ostatkom umućenih jaja. Po želji posipajte s malo šećera. Nožićem razrežite na dva ili tri mjesta kako bi para mogla van. Pecite oko 45 minuta dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Prebacite na dasku i pustite da se malo ohladi prije rezanja.

Servirajte uz rotkvice, mladi luk i umak od jogurta, senfa i vlasca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2025 07:21