ZA POD ZUB

Grčka pita bila je veliki hit u slatkoj varijanti, a sada je radimo i u slanoj, kao bržu i hrskaviju zeljanicu

Sjećate se one ‘harmonika‘ grčke poslastice? E pa, danas je radimo u slanoj varijanti...

Kada sam 2023. godine prvi put čula za jelo koje nosi naziv soufra, već je bilo postalo totalni hit na mrežama i svi su ga radili. Napravila sam ga i ja, i to s finom, slatkastom kremom i borovnicama i, moram priznati, ideja iza ovog grčkog specijaliteta baš mi se svidjela.

Nekidan, kada mi se zamrzivač počeo urušavati i morala sam iz njega izbaciti jednu vrećicu punu slatkih ljetnih borovnica, sjetila sam se baš te slastice i odlučila ideju s naboranim tijestom za savijače iskoristiti za slanu varijantu. Naravno, Grci su već izmislili i takvo što, pa već postoje recepti za soufru sa sirom ili bundevom, ali to me nije obeshrabrilo i bacila sam se na posao.

image
Lidija Lončarić/

Moja naborana pita punjena je svježim sirom i špinatom, pa je odmilja nazivam i hrskavom zeljanicom. Cijeli proces pripreme jednostavniji je čak i od motanja štrudli, a rezultat je jelo koje istovremeno pucketa i topi se na jeziku. Dobra je ideja za brzinski doručak, ručak ili večeru, a ja ću je sutra ponijeti i na posao za gablec. I iako vam Grci to možda neće reći, najbolje se slaže uz čašu hladnog jogurta, isprobajte!

image
Lidija Lončarić/

HRSKAVA PITA SA SIROM I ŠPINATOM

(za kalup 20x20 cm)

Trebat će vam:
8-10 kora za savijače
50 g maslaca
300 g svježeg sira
3 žlice kiselog vrhnja
3-5 žlica mlijeka
1 jaje
3 šake svježeg špinata
sol
Priprema:
Maslac otopite pa njime premažite kore. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Kore slažite tako da ih presavinete na pola, a zatim prstima skupite tako da nalikuju harmonici. Slažite ih jednu do druge sve dok ne napunite kalup. Na tavi zagrijte malo ulja, dodajte režanj češnjaka koji ste samo očistili i pustite da se zagrije. Na to stavite špinat koji ste oprali i pustite da povene, oko dvije minute. U posudi pomiješajte sir, vrhnje, jaje, mlijeko, sol i dodajte špinat (bez češnjaka, on je ovdje samo zbog arome). Tijesto u kalupu dodatno premažite otopljenim maslacem i to tako da obuhvatite i sve dijelove između listova. Sada smjesu od sira rasporedite po listovima i žlicom je ugurajte u sve rupe, posebice špinat. S ostatkom smjese prelijte pitu, a isto učinite i s ostatkom maslaca. Pecite u pećnici 40-ak minuta na 200 stupnjeva, ili dok pita ne poprimi boju. Kratko ohladite, režite i poslužite, najbolje uz jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. veljača 2025 12:00