
Francuska pita od limuna savršen je spoj prhkog, nježnog tijesta, svilenkaste kreme i osvježavajuće citrusne arome. Ovo klasično slatko zadovoljstvo, uz dodatak bijele čokolade, dobiva poseban, profinjen karakter koji podiže harmoniju okusa na novu razinu. U ovom receptu, koji su nam ustupili u samoborskoj slastičarnici Sweet family, donosimo precizne korake i male tajne za savršeno glatku kremu i hrskavu podlogu, a rezultat je desert koji osvaja na prvi zalogaj - lagan, svjež i neodoljivo kremast. Idealna je za sve prilike, bilo da želite impresionirati goste ili jednostavno razmaziti sebe.
FRANCUSKA PITA OD LIMUNA
Za prhko tijesto:
200 g brašna
100 g maslaca
25 g šećera
1 žumanjak
2 - 3 žlice hladne vode
prstohvat soli
150 g bijele čokolade
Za kremu od limuna:
4 cijela veća limuna iz eko uzgoja
160 g šećera
3 jaja
250 g maslaca (narezati na kockice)
Priprema:
Zamijesite glatko tijesto pa ga ostavite u hladnjaku oko pola sata. Razvaljajte ga u kalup za pite ili podijelite na 10 jednakih dijelova u kalupe za mini pite promjera 8 cm. Pecite 25 minuta na 180 °C dok rubovi tijesta lijepo ne porumene. Pustite da se ohladi, a zatim premažite rastopljenom bijelom čokoladom koju pažljivo rastopite na pari. Pustite da se čokolada stisne u tijestu. Potom čokoladu prelijte s 500 g unaprijed pripremljene kreme od limuna. Pustite da se ohladi dva sata u hladnjaku. Prema želji ukrasite svježim voćem, mentom, pistacijom...
Krema od limuna:
Dobro operite limune, naribajte koricu i iscijedite sok (oko 200 ml). Jaja, šećer, sok i koricu limuna kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući do temperaturi od 74 °C. Skinite s vatre, malo prohladite i stavite u blender s hladnim maslacem narezanim na kockice pa miksajte dok se ne sjedini u glatku smjesu. Premjestite u posudu i pokrijte prozirnom folijom. Pustite da se dobro ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....