ŠTO KUHATI DANAS?

Dobra ideja za ručak: svinjski kotleti pripremljeni na ovaj način uvijek ostaju sočni

Uz kotlete možete poslužiti glazirano povrće s javorovim sirupom i majčicom dušicom, ispast će odlično. Osim toga, dobar prilog bit će i riža i drugi, klasični prilozi

Kada vam ponestane ideja za ručak, a u hladnjaku ili zamrzivaču imate nekoliko komada svinjskih kotleta, možda bi ovaj, malo drugačiji način pripreme mogao biti dobra ideja. Recept je s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime, koji je eksperimentirao sa šećerom u slanim jelima, a o čemu više možete čitati na poveznici.

ŠTO ŠEĆER RADI GLAZURAMA I MARINADAMA?

Konkretno kod ovog jela, šećer u marinadi pomoći će pri karamelizaciji kotleta, stvarajući bogatu i slatkastu koricu. Također, Šime savjetuje, volite li pikantniji okus, u marinadu dodajte prstohvat čilija u prahu.

image
Berislava Picek/Cropix

Još jedan odličan recept, također iz kuhinje Zorana Šimunića Šime, je i sočna, meka puretina u acetu balsamicu. Potražite ga u nastavku.

MEKA I SOČNA PUREĆA PRSA

image
Berislava Picek/Cropix/

SVINJSKI KOTLETI IZ MARINADE OD ŠEĆERA

Trebat će vam:

4 svinjska kotleta oko 2,5 cm debljine

45 g smeđeg šećera od trske (npr. demerara)

30 ml soja umaka

30 ml maslinova ulja

15 ml aceta balsamica ili jabučnog octa

3 režnja češnjaka, sitno nasjeckan

1 čajna žlica svježe mljevenog crnog papra

1 čajna žlica dimljene slatke paprike

1 - 2 čajne žlice soli ili po ukusu

Priprema:

U prikladnoj posudi pomiješajte smeđi šećer, soja umak, maslinovo ulje, aceto balsamico, nasjeckani češnjak, papar, papriku i sol. Miješajte dok se šećer ne otopi. Stavite svinjske kotlete u vrećicu sa zatvaračem ili u plitku posudu, prelijte marinadom tako da se natope sa svih strana. Ostavite ih da se mariniraju u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno 4 - 6 sati za intenzivniji okus. Izvadite kotlete iz marinade i pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 20 minuta. Zatim ih pecite na roštilju, u tavi ili u pećnici dok ne postignu unutarnju temperaturu od 63 °C za sočnije meso. Poslužite uz glazirano povrće.

image
Berislava Picek/Cropix

PREPORUKA ZA PRILOG

GLAZIRANO POVRĆE S JAVOROVIM SIRUPOM I MAJČINOM DUŠICOM

Za marinadu:
¼ šalice maslinovog ulja
1 jušna žlica javorovog sirupa
1 jušna žlica reduciranog aceta balsamica
¼ čajne žlice svježe mljevenog crnog papra

Za povrće:
3 - 4 mlade male mrkve
3 - 4 mladog malog korijena peršina
60 g korijena celera
150 g batata
100 g cvjetova cvjetače
½ reske jabuke npr. granny smith
1 jušna žlica soli
3 - 4 grančice majčine dušice (timijana)

Priprema:

Ako imate na raspolaganju domaću mrkvu i peršin, isperite ih žicom pod mlazom vode - u suprotnom ogulite, a ako su veće, narežite na manje komade slične veličine kao ostalo povrće. Batat i celer ogulite i narežite na veće kocke (npr. 2,5 x 2,5 cm), od cvjetače iskoristite cvjetove, a jabuku narežite na debele ploške. Pećnicu zagrijte na 190 °C (170 °C uz ventilator). U međuvremenu u prikladnoj posudi pomiješajte sastojke marinade, dodajte povrće i dobro zamiješajte. Na lim stavite papir za pečenje i rasporedite povrće u jednom sloju, na vrh stavite grančice ružmarina i posolite. Pecite u pećnici oko 30 minuta, potom izvadite, špatulom preokrenite povrće i pecite još 15-ak minuta. Poslužite toplo.

SAVJET VIŠE!

Ako želite da povrće ostane al dente, pecite kraće, a ovisno o sadržaju hladnjaka možete koristiti i druge kombinacije poput, primjerice, prokulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2025 19:44