Obožavamo serijale koje je snimio talentirani Anthony Bourdain, a osim njegovih doživljaja iz različitih zemalja, posebno su nam dragi i zapisi koje je iza sebe ostavio u formi knjiga i kuharica. Zbirku recepata "Appetites" tako čuvamo na posebnom mjestu na polici, a jedan od nama najdražih recepata iz Bourdainove kuharice svakako je sendvič s pohanom svinjetinom. I to ne bilo kakvom, već pripremljenom na Bourdainovski način - najslasnijom koju smo ikada isprobali.
I zato smo, nakon što smo nedavno ponovno pogledali "Roadrunner", dokumentarac o životu Anthonyja Bourdaina, istog časa uklizili u kuhinju, pripremili sve potrebne namirnice i još jednom napravili baš taj čuveni sendvič. Recept koji u cijelosti prenosimo s portala CNN travel ostavljamo u nastavku, a vama savjetujemo da ovaj sendvič napravite za vikend druženje s ekipom, možda i kakav izlet ili pak malo drugačiji nedjeljni ručak. Dobra je opcija i umjesto svinjetine koristiti piletinu, a osim čili paste, koju u receptu kao dodatak navodi Anthony Bourdain, dodati možete i svježi kupus, zelenu salatu ili drugo povrće po želji. Svakako pripazite kako ne biste pretjerali, zvijezda jela mora ostati sočan komad mesa.
Trebat će vam:
4 kotleta
60 ml soja sosa
60 ml rižinog vina
60 ml crnog octa (u nedostatku možete koristiti i aceto balsamico)
1 žlica sezamovog ulja
4 režnja češnjaka
1 žlica five spice začina
1 žlica smeđeg šećera
1 jaje
70 g brašna
Oko 210 g panko krušnih mrvica
Sol i papar
Ulje za prženje (od kikirikija ili ono koje imate pri ruci)
8 komada bijelog kruha za sendvič
Čili pasta
Priprema:
Komade svinjetine najprije istucite kako bi bili što danji. U posebnoj posudi pomiješajte soja sos, rižino vino, ocat, sezamovo ulje, sitno sjeckani češnjak, five spice začin i šećer. Meso stavite u vrećicu sa zip zatvaračem i prelijte marinadom. Ostavite da tako stoji barem sat vremena ili do 12 sati. Meso potom izvadite iz marinade i odstranite komadiće češnjaka. Jaje istucite u posebnoj zdjeli, u drugu zdjelu stavite brašno, u treću krušne mrvice. U jaje možete dodati i malo vode, a brašno začinite soli i paprom. Uvaljajte komade mesa u brašno, zatim u jaja, a zatim u krušne mrvice. U većoj tavi zagrijte ulje. Testirajte je li se dovoljno zagrijalo tako da ubacite prstohvat krušnih mrvica. Ako se pojave mjehurići, odmah u ulje stavite svinjetinu. Pecite dok ne poprime zlatnu boju, oko 5 minuta sa svake strane. Stavite na papirnati ručnik, pustite da upije masnoću pa lagano začinite meso s malo soli. Kruh tostirajte dok ne poprimi zlatnu boju. Sendviče poslužite uz čili pastu.
Savjet!
Dok se meso krčka u tavi, iskoristite minutu i 33 sekunde vremena i pogledajte isječak iz epizode serijala "No Reservations" u kojem Anthony Bourdain uživa u sendviču u Macau.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....