EVO ŠTO NUDE

Zdravo može biti itekako fino, dokaz je ovaj simpatičan lokal gdje Splićani rado svraćaju po doručak i marendu

Jo & the Sisters je mali lokal u Zvonimirovoj ulici gdje se nude zdravije opcije doručka, bruncha i ručka, evo o čemu je riječ

Josip, Dubravka i Mia na ideju otvaranja lokala u Splitu došli su, kažu, spontano, s obzirom na to da nemaju baš nikakvog ugostiteljskog iskustva, ali su, kažu, u projekt Jo&TheSisters​ ušli punim srcem i znali da će rezultat biti dobar. Danas je njihov mali obiteljski lokal mjesto gdje zalaze oni koji u ugodnom ambijentu žele pojesti slani ili slatki zalogaj ili jednostavno svratiti po zdraviju opciju za doručak, brunch ili ručak za ponijeti.

image
Ustupljena Fotografija/

Na njihovom meniju nalaze se tako jela kao što su sendviči, chia i tapioca puding, hladno prešani sokovi, smoothieji i smoothie zdjelice, i sva jela dolaze u nekoliko okusa i varijanti.

"Od početka smo htjeli razviti koncept ‘grab’n’go‘, točnije da se odmah uzme zdrav doručak i krene u dan, upravo iz tog razloga i radimo ujutro od 7 sati ujutro. Ali naravno da možete sjesti kod nas, popiti kavu i pojesti u ‘miru’", kaže ekipa iz Jo&TheSisters i dodaju da gosti najviše vole smoothie bowlove koje ih sitima drže velik dio dana, ali popularni su i sendviči.

Među najtraženije svakako svrstavaju upravo svoju apple pie smoothie zdjelicu, za koju su nam ustupili i recept, a među sendvičima gostima je posebno primamljiva focaccia s mortadelom i tapenadom, a super slasno zvuči i kombinacija sourdough kruha, šunke, sira i sušenih rajčica.

image
Ustupljena Fotografija/

Kažu da se vole držati sezone, ali i toga da pri kreiranju jela, za koje je uglavnom zadužena Dubravka, pokriju sve ili gotovo sve nutritivne vrijednosti. Pri tome im pomaže i nutricionistica Dubravka Kovačević. Što se, pak, gostiju tiče, ponosni su što u njihov simpatično uređen lokal rado svraćaju i mladi, ali i stariji.

"Mladi u posljednje vrijeme često traže i matchu, ali puno starijih gostiju također pazi na prehranu, biraju alternativna mlijeka i slično. Dolaze nam gosti svih dobnih skupina i to nas baš veseli. Često i razgovaramo sa stalnim gostima, pitamo ih što bi novo htjeli isprobati i prilagođavamo ponudu."

image
Ustupljena Fotografija/

Osim Morning cluba, nedavno su krenuli i s Hangout clubom, u sklopu kojeg svoje goste pozivaju da, uz hranu, uživaju i u dobroj atmosferi i koji je, zapravo, idealan za one koji, primjerice, više uživaju u obilasku tržnice i dobrom doručku nego u noćnom provodu. Neprestano uvode novitete i, kažu, za ovu godinu imaju već hrpu novih planova pa je najbolje zapratiti ih na društvenim mrežama i službenoj stranici, gdje se nalazi i cijeli meni te svi ostali detalji.

image
Ustupljena Fotografija/

U slučaju da vam Jo&TheSisters baš i nisu blizu, ali vam se sviđa njihova ideja i koncept, u nastavku ostavljamo recept za smoothie bowl koji okusom podsjeća na pitu od jabuke, a koji su sami podijelili s nama. Ako su vam, pak, blizu, a još ih niste posjetili, svakako razmislite da to što prije ispravite. Nalaze se na adresi Kralja Zvonimira 65, Split.

APPLE PIE SMOOTHIE BOWL

Prvi sloj sastoji se od zobene kaše. Napravite je tako da zobene pahuljice večer prije namočite u domaćem bademovom mlijeku u omjeru 2:1.

"Mi mlijeko radimo sami, ali vi možete koristiti neki od različitih bademovih napitaka koji se mogu lako naći u gotovo svim većim dućanima", poručuje ekipa iz Jo&TheSisters.

Drugi sloj je pire od jabuka koji ćete dobiti tako da ogulite koru jedne jabuke, nasjeckajte je na komadiće i na laganoj vatri reducirajte par minuta jabuku s malo smeđeg šećera, uz dodatak limunovog soka, korice svježeg limuna, malo vanilije i cimeta. Izradite smjesu štapnim mikserom do glatke teksture i ostavite kratko da se ohladi.

Treći sloj je grčki jogurt s dodatkom javorovog sirupa i meda. Po želji koristiti možete i biljni jogurt.

Završni sloj je domaća granola sa svježom jabukom nasjeckanom na komadiće i listićima badema.

"Umjesto domaće granole, savjetujemo ‘ukrasiti’ vašu zdjelu s orašastim plodovima po izboru, dodatnim svježim voćem, maslacem od badema i slično. Mogućnosti su brojne i zapravo ovisno o tome što volite", poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2025 23:43