
Nije tajna da je bistro Pod Zidom već godinama jedan od popularnijih izbora u Zagrebu, kako domaćih gostiju, tako i turista. Razlog tome je, sasvim očito, odlična lokacija, jer restoran se nalazi tik do tržnice Dolac, ali i hrana koja je uvijek dobra i s kojom, za koju god prigodu ovo mjesto odabirete, ne možete pogriješiti. Dosad smo u Pod Zidom uglavnom svraćali na večere u dvoje, poslovna druženja ili mala obiteljska okupljanja pa uživali u intimnijoj atmosferi, uvijek ugodnom ambijentu i usluzi, a sada, nakon što smo isprobali njihovu novu ponudu za ručak u tri slijeda, vjerujemo, češće ćemo svraćati i usred dana.
Ideja novog koncepta, koji su uveli tek nedavno, jest da od 12 do 17 sati u Pod Zidom možete svratiti na, primjerice, poslovni ili ručak kakve druge vrste pa uživati u slijedu od tri jela po cijeni od 40 eura. Birati možete između pet predjela, isto toliko glavnih jela i dva deserta, a kako su nam rekli, ponuda će se mijenjati ovisno o sezoni. Porcije su prilično velike i zasitne, pa je cijena, čini nam se, prilično poštena.
Kako bismo provjerili što se to sve nudi, u Pod Zidom smo nedavno svratili na običan radni dan usred tjedna, oko 13 sati, kada je u restoranu bila još jedna veća ekipa. Odmah smo pretpostavili da se radi o poslovnom ručku, što se i čini logičnim izborom, jer na meniju Pod Zidom svatko može pronaći nešto za sebe, cijena je univerzalna i lako je izračunati troškove i nakon ručka ovdje velika je vjerojatnost da nitko neće ostati gladan niti razočaran. Uz to, ponuda vina je široka, što je za opušteniju atmosferu na poslovnom (ili, zapravo, bilo kakvom drugom) ručku uvijek dodatan plus.
Kušali smo nekoliko jela, među kojima bismo posebno izdvojili kost i tost, točnije goveđu kost s čili majonezom, chimichurrijem, gelom od hibiskusa i zelenim feferonima, koju poslužuju uz tostiranu focacciu i koja je, osim što je bila ukusna i na najbolji način spajala slatko, kiselo i slano, bila i prilično efektna pa je doživljaj uživanja u ovom jelu bio još bolji.
Tuna tartar sa svježim krastavcima, limunovim sokom, dresingom od fermentiranog hrena i krekerom od riže također je bio dobar odabir i možemo zamisliti da se na ovo jelo vratimo i na topliji proljetni ili ljetni dan, pa se nadamo da će ga na meniju zadržati još neko vrijeme.
Među glavnim jelima odlični su bili goveđi obrazi s knedlom punjenom kajmakom, bogato jelo s kojim, ako volite dobar komad mesa koji se topi u ustima, nikako ne možete pogriješiti, te patlidžan s humusom od bijelog graha, lješnjacima, sjemenkama, kefirom i divljim biljem s Dolca. Ovo jelo inače je vegetarijansko, ali ako osoblje to zamolite, vrlo lako može postati i vegansko. Kombinacija okusa i tekstura ovdje nas je ugodno iznenadila i ovo je svakako jedan od favorita s menija.
Na kraju, deserti koje smo ovdje probali, a koje je ekipa iz Pod Zidom osmislila u suradnji sa splitskom slastičarkom Teom Mamut, također su uvelike zaslužni za to što smo iz restorana izašli više nego zadovoljni. Ne možemo odlučiti je li nam bila bolja varijanta tople pite od jabuke s crumbleom od bademova brašna i sladoledom od vanilije ili posve neobične šnenokle s keksima od maslaca i tuileom od bijele čokolade.
Pod Zidom vas, dakle, što god odabrali, neće razočarati ako ovo mjesto odaberete za ručak usred tjedna. Upamtite samo da ručak u tri slijeda poslužuju od utorka do petka, od 12 do 17 sati i rezervacija je obavezna. Za ostalo će se već pobrinuti oni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....