Zašto su ove vrste hrane zabranjene?

To da su određene vrste hrane zabranjene nije zaista ništa novo – često tako biva iz zdravstvenih razloga. No postoje slučajevi u kojima je neka hrana zabranjena samo u jednoj zemlji, a u drugima vrlo popularna.

Katkada su razlozi za zabrane poptuno suludi pa se često i ukidaju.

Evo nekoliko primjera hrena koju ćete u Hrvatskoj pojesti bez problema.

1. Kinder jaja. Vjerojatno ste upoznati s činjenicom da djeca u SAD-u nikad nisu doživjela ono slatko dječje iščekivanje u trenutku dok ne znate što vas čeka u kutijici Kinder jaja. A zašto? Zato što su ondje Kinder jaja zabranjena jer ih smatraju opasnima zbog sitnih dijelova kojima bi se djeca mogla ugušiti.

2. Roquefort. Francuzi ga obožavaju, no donedavna Novozelanđani nisu imali privilegij uživati u ovom pljesnivom siru. Zašto? Zato što je napravljen od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka. No njihove su se vlasti predomislile pa je Roquefort ipak dobio zeleno svjetlo.

3. Absint – zbog iznimno visokog udjela alkohola i potencijalno negativnih učinaka na mozak u Francuskoj je bio zabranjen više od sto godina. Zabrana je otišla u prošlost, a je li ju ipak trebalo zadržati, ostavljamo vama na procjenu.

4. Kečap – Još jednom Francuzi – zabranili su ga u školskim kantinama uz francuska jela. Međutim, požele li ga djeca uz krumpiriće, tu neće biti problema.

Što kažete? Slažete li se s kojom od zabrana? Što biste vi zabranili da možete?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 14:01