Čini se kako su neke mačke izbirljive samo prema onome što im mi stavimo u zdjelicu, ali ti kriteriji padaju u vodu kada je riječ o nekim vrstama ljudske hrane. S obzirom na to da su nam blagdani sve bliže, trebamo biti posebno oprezni i ne dozvoliti im da omaste brk nekim vrstama naše hrane, koju ćemo sasvim sigurno imati na stolu tijekom idućeg mjeseca.
Veterinari zato upozoravaju vlasnike da izbjegavaju s ljubimcima dijeliti neke vrste hrane, piše petMD.
1. Začinjeno pureće meso i koža
Dok je mala količina obične, kuhane puretine relativno sigurna za mačke, blagdanski recepti obično zahtijevaju da se purica začini. Ovi procesi znače i velike količine soli, papra i začinskog bilja, pa je ono manje sigurno za kućne ljubimce. Također je važno znati da su kuhane pureće kosti krte i mogu oštetiti gastrointestinalni trakt ili uzrokovati opstrukciju u crijevima.
2. Nadjev
Većina recepata za nadjev sadrži luk, mladi luk ili češnjak. Sve to je izuzetno otrovno za mačke jer uzrokuje oštećenje crvenih krvnih stanica, što rezultira anemijom. Od konzumacije mačke povraćaju, imaju proljev, slabe su... Mnogi recepti uključuju i grožđice, koje mogu biti otrovne za mačke.
3. Pečena šunka
Obično je ekstremno slana i puna sastojaka koji su otrovni za mačke, poput češnjaka ili luka. Najsigurnija šunka koju možete poslužiti svojoj mački je obična, kuhana šunka—pripremljena bez dodatnih začina ili začina.
4. Umak od brusnica
Ovaj popularni blagdanski začin poslužuje se izravno iz konzerve ili se priprema po receptu. Kako bi se smanjila kiselost bobičastog voća, recepti za umak od brusnice obično zahtijevaju velike količine bijelog šećera, a konzervirani umak obično sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup. Za razliku od ljudi, mačke nisu ljubitelji slatkog i ne uživaju u slatkoj hrani. Višak šećera također može dovesti do pretilosti, dijabetesa i bolesti zuba.
5. Pire krumpir i umak
Kada se jedu u malim količinama, obični, kuhani krumpiri nisu štetni za mačke. Međutim, sastojci koji se koriste za pripremu pire krumpira izlažu mačke riziku od gastroenteritisa.
Recepti za pire krumpir obično zahtijevaju neki oblik mliječnih proizvoda, poput mlijeka, maslaca ili sira. Budući da je većina mačaka netolerantna na laktozu, mliječni proizvodi mogu uzrokovati neugodne simptome poput povraćanja, proljeva i plinova.
Što se tiče umaka, ovaj ukusni preljev obično sadrži potencijalno otrovne začine, poput luka i češnjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....