MALO DRUGAČIJE VALENTINOVO

Zaboravite bombonijere i ljubav iskažite sirom, ovo mjesto u Zagrebu ovih dana trebate (i želite) posjetiti

Valentinovo je na vratima, a osim čokolade, provjereno dobar podizač energije i raspoloženja je sir. Ili možda foie gras i čaša pjenušca iz Alzasa?

"Sir je magija. Slijed jela u kojem sir igra glavnu ulogu nezamjenjiv je. Sve znanje koje je čovječanstvo prikupilo i sve tajanstvene sile prirodnog svijeta nalaze se u sirevima", piše Anthony Bourdain u svojoj kuharici ‘Appetites‘, na stranicama koje bi, da je riječ o većini drugih chefova i znalaca, trebale biti posvećene desertima. Ali ne i ove face, jer zapisao je sada već legendarni gastronomski putopisac, ne postoji bolji desert od sira i u njemu je volio uživati čak i nakon kockice čokolade. Voljeli ga ili ne, s Bourdainom će se mnogi složiti, jer sir zapravo i jest jedna od onih svestranih namirnica kojom je lako pokazati i reći puno, a ne izgovoriti ni riječi. I upravo kao takva, idealan je dodatak svakom stolu za kojim okupljamo obitelj, stare i nove prijatelje,pa i ljubavnike. Sve one kojima želimo iskazati posebnu zahvalnost samo zato što, eto, postoje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Vođeni tom mišlju, a ususret Valentinovu koje samo što nije, ove smo se godine odlučili odmaknuti od klasike, čokolada i bombonijera, i svojim boljim polovicama ili, još slađe, sebi samima pokloniti kocku, blok, trokutić ili kolut(ić) dobrog sira. I to onakvog koji i najobičniji trenutak proveden na kauču ili za blagovaonskim stolom pretvara u malo posebnije iskustvo. Jer, koliko god bježali od Valentinova, priznat ćemo, na taj nas dan uvijek nekako ponese neki topao, meki val nježnosti. I to je više nego dobar razlog za slavlje - ljubavi, života, gurmanluka.

image
Vedran Peteh/Cropix

A gdje drugdje pronaći dobre sireve nego kod Francuza? Zaputili smo se u mali lokal u blizini trešnjevačke tržnice, gotovo skriven među drugim, daleko većim i blještavijim izlozima, ali dovoljno upečatljiv svakome tko ima nos za dobre, fine, a ponekad i ‘smrdljive‘ francuske sireve. Sada je već potpuno jasno da govorimo o Francuskim delicijama - Voilà, simpatičnoj maloj trgovini gdje često zalaze i oni željni dobrih vina, senfa, pašteta, octa i maslaca. Ali mi smo se ovdje našli i zadržali upravo zbog sireva, jer kad Dora Zane, vlasnica lokala, iz malog hladnjaka krene vaditi kolutove i nutkati vas da ih isprobate redom, to se ne odbija.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Rocamadour, tomme de chevre, beaufort, cantal i prepoznatljivi morbier s tragom pepela po sredini samo su neki od bogatih, aromatičnih sireva koje u ovoj maloj trgovini možete pronaći. I vjerujte, jednom kada krenete istraživati, teško ćete se zaustaviti na prvom ili drugom, jer mirisi i arome vjerojatno će vas sami tjerati da isprobate još jedan, pa još jedan, a zatim ćete uhvatiti sami sebe kako izlazite iz trgovine s prepunom vrećicom, istovremeno se pitajući jeste li trebali kupiti još onaj jedan koji bi stajanjem vjerojatno postao još samo bolji.

image
Vedran Peteh/Cropix

I ne brinite, ako smatrate da ne znate baš ništa o sirevima, simpatična Dora uvest će vas u taj svijet pa vam, uz svaki preporučiti i vino ili dodatak koji mu odlično pristaje. Primjerice, uz mont D‘or odlično će se složiti ružmarin i koja kap vina, rekla nam je, pa kada ga ubacite u pećnicu i on se lijepo opusti, postane kremozan i slastan, upravo će mu te dvije namirnice, koje ionako sigurno već imate kod kuće, dati još više karaktera i učiniti ga moćnijim.

U slučaju da baš i niste od čavrljanja u trgovini i samo što prije želite obaviti kupnju, što također možemo razumjeti, ne brinite, jer za vas smo pripremili i mali šalabahter, koji nam je sastavila upravo Dora i koji vrlo lako možete isprintati ili prepisati na papirić pa jednostavno kupiti ono što je na popisu.

KOJI SIREVI I VINA SE VOLE?

  • Roquefort, Bleu d‘Auvergne, Persillé de chèvre i Gewürztraminer Alsace (slatko bijelo vino)

Zašto? Plavi sirevi traže slatkoću koja balansira njihov intenzitet.

  • Comté 36 mjeseci i Hermitage Blanc

Zašto? Stari Comté s bogatim orašastim i voćnim notama savršeno se slaže s Crozes Hermitage Blanc, barikiranim vinom iz Sjeverne Rhône. Ovo vino, s bogatim aromama vanilije, meda i začina, izvrsno podupire zreo Comté, stvarajući skladan balans između složenosti vina i sira.

  • Cantal i Côtes du Rhône Visan ili Syrah

Zašto? Ovaj polutvrdi sir s voćno-začinskim notama traži srednje jako crveno vino. Côtes du Rhône (Grenache-Syrah-Mourvèdre) ima dovoljno tijela i začina da ga lijepo nadopuni. Ako volite jače crveno, uzmite Syrah iz Sjeverne Rhône (Saint-Joseph, Crozes-Hermitage crno).

  • Raclette i Chardonnay Ardèche ili Riesling

Zašto? S obzirom na to da se Raclette obično poslužuje otopljen, potrebno je vino s dobrim omjerom svježine i kiseline kako bi uravnotežilo bogatstvo sira. Chardonnay Classique iz Ardèchea donosi lijepu ravnotežu između voćnih nota i kremaste teksture, dok suhi Riesling iz Alsacea s oštrim kiselinama i citrusnim aromama savršeno čisti nepce između zalogaja.

  • Camembert i Gammay Baron De L Ecluse

Zašto? Camembert je odličan uz lagana crvena vina poput Gamay iz Beaujolaisa, koja donose voćne note i laganu strukturu.

  • Tomme de Chèvre i Picpoul de Pinet

Zašto? Tomme de Chèvre, s blagim orašastim i kremastim okusima, dobro se slaže s vinima poput Picpoul de Pinet koje donose svježinu i mineralnost.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

I na kraju, želite li se pošteno iskazati i svojim najdražim osobama, osim sira, vina i ljubavi pokloniti još nešto više, tu je i recept za jedan baš dobar quiche s kojim ćete, ako se to do sada nekim čudom još nije dogodilo, u potpunosti osvojiti svoju partnericu ili partnera.

Quiche s Gruyère sirom i karameliziranim lukom

Za tijesto će vam trebati:
250 g glatkog brašna
125 g maslaca Beurre d‘Isigny Doux (hladnog, narezanog na kockice)
1 jaje
prstohvat soli Camaruge
2-3 žlice hladne vode

Za nadjev:
2 velika luka (tank o narezan a na polumjesece)
1 žlica maslaca Beurre d‘Isigny Doux
1 žlica maslinovog ulja
3 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje (Crème Fraîche)
150 g Gruyère sira (naribanog)
sol, svježe mljeveni papar i prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:
U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac i prstima utrljajte dok ne
dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i 2-3 žlice hladne vode, umijesite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup za pitu (26 cm), izbockajte vilicom i ohladite
još 15 minuta. Pecite na 180°C oko 10 minuta dok ne dobije laganu boju.
Za nadjev u tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte luk i lagano pirjajte na srednje laganoj vatri 15-20 minuta dok ne postane zlatno-smeđi i karameliziran. U zdjeli umutite jaja, dodajte vrhnje (Crème Fraîche), sol, papar i muškatni oraščić. Na kraju
umiješajte naribani Gruyère.
Na pripremljeno tijesto rasporedite karamelizirani luk, prelijte smjesom s jajima i
sirom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok nadjev ne postane čvrst i zlatan. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, a zatim poslužite toplo ili mlako, uz salatu od rukole i oraha.

Savjet za serviranje!
Chardonnay, posebno Bourgogne Chardonnay Saint Veran ili Chablis, jer imaju svježinu i mineralnost koja lijepo nadopunjuje kremasti nadjev.

Sirevi su sreća, ljubav, nešto što instantno stavlja osmijeh na lice bez obzira s kime ih dijelite. Baš kao i čokolada, sirevi podižu raspoloženje, tjeraju nas da se osjećamo euforično, i to nismo izmislili već je znanstveno potkrijepljeno. Isto istraživanje pokazalo je i da ublažavaju bol, pa zašto se onda ovog Valentinova (ili, zapravo, svakog drugog dana) ne biste počastili finim sirom, bez obzira na to jeste li u velikoj ljubavi, patite li za nekim prošlim ljubavima ili samo želite nagraditi sami sebe nakon napornog radnog tjedna? I Francuzi bi sigurno rekli: allez – y, le ciel est ta seule limite.

P.S. Prodaju i Coeur de Neufchatel, baš dobar sir u obliku srca.

DOBRA PREPORUKA!

Osim sireva, u Francuskim delicijama - Voilà za oko nam je zapeo i fantastičan Isigny Sainte-Mère maslac, u neslanoj i varijanti sa soli, isprobali smo i Edmond Fallot vinski ocat s dodatkom crnog ribiza te Edmond Fallot senf s medom i acetom balsamicom. Sve smo ih kupili, isprobali i jedva čekamo vratiti se po još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. veljača 2025 12:00