VIDEO!

Obožavaju ga Švicarci i Francuzi, a sada se u slasnom topljenom siru može uživati i u Zagrebu, evo gdje i kako

Svestrana Audrey Preissler u malom bistrou Koncept Mlinček pokazala nam je kako se priprema raclette, omiljeno jelo brojnih ljubitelja dobrih sireva

Audrey Preissler, inače profesoricu talijanskog jezika, upoznali smo kao veliku poznavateljicu i ljubiteljicu francuskih sireva, i to kada smo je nedavno zatekli u Francuske delicije - Voila trgovini na zagrebačkoj Trešnjevci, o čemu smo vam već pisali, a zatim, nekako spontano i opušteno, s njom dogovorili novo druženje. Povod je bio više nego zanimljiv i, bit ćemo iskreni, već na prvu je zvučao toliko primamljivo da smo jedva dočekali da se ostvari, jer Audrey nam je obećala pokazati kako priprema raclette, fini, mirisan, moćan topljeni sir, koji se najčešće poslužuje uz kuhani krumpir ili na hrskavom komadu kruha, a obavezno uz ukiseljeno povrće, koje mu donosi svježinu i lijepo podiže cijelo jelo.

Zanimljivo je spomenuti da se raclette prvi put spominje još u 13. stoljeću, a legenda kaže da je nastao tako da se pastirima slučajno otopio sir dok su se grijali uz vatru. Iako ga mnogi vežu za Švicarsku, jer po švicarskom siru je i dobio ime, raclette obožavaju i Francuzi, pa i Talijani, Nijemci i Austrijanci.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Raclette se priprema tako da se ploške sira po želji tope na lopaticama na grijaču, a zatim se jednostavno, dok se još krčkaju i prepune su mjehurića, spuštaju na taj kuhani, a ponegdje i pečeni krumpir. Sve nam je to prezentirala i Audrey, kada smo je ovih dana posjetili u Koncept Mlinčeku, malom i simpatičnom obiteljskom bistrou u zagrebačkoj Selskoj, odnosno Gradišćanskoj ulici.


Snimatelj: Davor Pongračić; Montaža: Adam Bukvić


Koncept Mlinček otvoren je u ljeto 2023. godine i ovdje se od samog početka moglo svratiti na malo drugačiji doručak, brunch, tapase i koktele. Danas nude jela kao što su pileći tacos, nachos, buratta s rajčicama i pestom te plate, a budući da su obiteljski povezani s ekipom iz Francuskih delicija - Voila, u ponudu su nedavno uveli i raclette. Samo, ako u ovom krasnom, toplom, zasitnom i moćnom specijalitetu želite uživati, obavezno to najavite kako bi ekipa, inače predvođena Tugom Zane, vlasnicom lokala, sve pripremila na vrijeme.

image

Tuga Zane i Audrey Preissler

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Raclette je zbilja posebno iskustvo, posebice kada svatko za stolom ima prilike sam pripremati svoj sir, ali je isključivo rezervirano za zimske mjesece, upravo zbog jačine samog jela. Pa, ako smo vas zainteresirali i želite isprobati što to ima tako dobro u tim otopljenim francuskim sirevima i na tanjurima sastavljati svoje kombinacije, požurite i iskoristite hladne dane za jedno, dva ili tri drugačija, opuštena okupljanja za stolom s dragim ljudima.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako vam se po ovom vremenu i ne izlazi iz kuće i radije biste dane provodili u toplini vlastitog doma, ne brinite, jer sav pribor, kako smo saznali, možete kupiti kod ekipe iz Francuskih delicija – Voila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. veljača 2025 11:59