
Nakon što su u veljaču ušli s jakim pojačanjem - sommelierom Kristijanom Harjačem koji će u restoranu Noel biti i maître d’, o čemu smo vam pisali ovdje - prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom te novi na listi 50 Best Discovery listi u Hrvatskoj - nastavlja s velikim vijestima. Naime, kako nam je rekao chef Mario Mandarić, u goste im stiže njegov veliki prijatelj, chef koji je od 2011. do 2020. godine bio head chef Geraniuma. Ovaj restoran u Kopenhagenu, među rijetkima je na svijetu koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvijezdice, i to već devetu godinu zaredom, a proglašen je i najboljim restoranom na svijetu po izboru The 50 Best 2022. godine.
Po završetku poglavlja zvanog Geranium, Thanos Feskos svoju karijeru nastavlja kao executive chef u Delti, restoranu u Grčkoj koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, kao i onu zelenu. Nakon četiri godine u Delti, fine dining restoranu koji njeguje tradiciju, ali je prikazuje kroz modernu grčku kuhinju, Thanos je odlučio u potpunosti kuhinju prepustiti karizmatičnom Georgeu Papazachariasu i nastaviti graditi novu, samo svoju priču.
Na tom putu stiže i u Zagreb gdje će sa chefom Mandarićem u petak, 7. ožujka, prezentirati zajednički kreiran jedinstveni degustacijski meni kroz four hands dinner. Iz Noela poručuju kako možete očekivati "spoj sezonskih namirnica, tehničke preciznosti i beskompromisne kreativnosti, sve u duhu Noela i s naglaskom na zero waste filozofiju i vrhunsko gastronomsko iskustvo".
Naime, nakon amuse bouchea, gostima će biti poslužen Noelov dobro nam poznat i ukusan kruh s maslacem i grisinima, zatim kapučino od poriluka te jastog, morska vlasulja i mladi grašak. Sljedove nastavljaju tartom od graška i tartarom od gljiva te crnim češnjakom, a zatim i skušom s krastavcem, hrenom i koprom, nakon čega će poslužiti još jedno riblje jelo, ali od bakalara i to s limunom, kefirom i brbavicama (školjkama). Kao mesno glavno jelo gosti će kušati patku s ciklom i hibiskusom, a nakon sorbeta od ružmarina, biti će poslužen grčki jogurt s kamilicom, medom i orasima te petits fours.
Ova večera dobra je prilika da bez odlaska na dalek put kušamo jela cijenjenog chefa, a ne želite li je propustiti, najbolje je da se odmah pobrinete za rezervaciju. Cijena je 240 EUR po osobi i ne uključuje vinsku pratnju za koju uopće ne sumnjamo kako će biti na visini zadatka, jer ipak je od nedavno potpisuje najbolji hrvatski sommelier.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....